ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jako náctiletý shodil otce z balkonu, musí se léčit v psychiatrické nemocnici

  • 3
Ústecký krajský soud vyhověl návrhu státního zastupitelství a nařídil psychiatrické léčení ústavní formou pro mladíka, který loni na podzim coby sedmnáctiletý v Děčíně shodil svého otce z balkonu. Muž zraněním na místě podlehl. Mladík podle odborníků trpí paranoidní schizofrenií.

Mladík sám s ochranným léčením souhlasil, chtěl však pouze ambulantní formu.

„Žil bych u sestry v Děčíně. Vrátil bych se do školy. Tu bych si moc rád dodělal,“ řekl mladík před soudem s tím, že si pořádně nedokáže vysvětlit, co se loni stalo. Bůh mu prý tehdy dával znamení. V současnosti už prý nicméně bludy netrpí.

V psychiatrické léčebně je již několik měsíců. Přemístil se tam z vazby poté, co vyšel najevo jeho zdravotní stav.

Odborníci došli k tomu, že kvůli duševní chorobě u něj byly jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti v době spáchání skutku vymizelé. Dodali, že na svobodě by mohl být pro společnost nebezpečný.

„Vyšetřovali jsme ho dvakrát. Byl zásadně ovlivněn duševní nemocí,“ konstatovali dnes znovu před senátem, který jim zároveň předložil zprávu z léčebny, v níž lékaři konstatují, že stav mladíka se výrazně zlepšil a nyní nevykazuje akutní známky duševního onemocnění.

Znalci k tomu podotkli, že podle nich by ústavní forma léčení měla ještě nějakou dobu trvat.

Senát se s tím ztotožnil. „Ten čin je mimořádně závažný a současně je pravdou, že od něj uplynulo teprve osm měsíců. Samotná léčba pak trvá zatím jen šest měsíců. Znalci jednoznačně vyslovili, že zatím neuplynula dostatečně dlouhá doba ústavního léčení a vysvětlili, že je potřeba vaše chování sledovat v delším časovém horizontu,“ odůvodnil směrem k mladíkovi předseda senátu Jiří Blažek.

Ambulantní léčba do budoucna není vyloučená

Zároveň dodal, že ač se ve zprávě z psychiatrické nemocnice píše o zlepšení mladíkova stavu, není v ní návrh na změnu léčby na ambulantní, která nicméně do budoucna rozhodně není vyloučená.

Stav lidí, kteří podstupují nařízené psychiatrické ochranné léčení ústavní formou, je pravidelně přezkoumáván. Současně si i sami mohou kdykoli podat návrh na ukončení případně změnu ochranného léčení.

Verdikt krajského soudu není pravomocný. Mladíkův advokát podal stížnost, kterou se bude zabývat Vrchní soud v Praze.