Vizuální umělec Richard Loskot (vpravo) s předsedou spolku Činoherák Ústí...

Vizuální umělec Richard Loskot (vpravo) s předsedou spolku Činoherák Ústí Filipem Nuckollsem v budově bývalého kina Hraničář, kterou dobrovolníci proměňují na kulturní dům s divadelním zázemím. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Činoherák Ústí finišuje s novým sídlem, přispěl i mecenáš Janeček

  • 3
Ústecký spolek Činoherák Ústí, který díky příspěvkům dárců pokračuje v tradici zlikvidovaného Činoherního studia, dostal doposud největší částku. Nadační fond pomoci podnikatele a mecenáše Karla Janečka mu poslal 1,5 milionu korun. Spolek i díky tomu může dokončit úpravu svého nového sídla.

„Kauzu Činoherního studia a Činoheráku Ústí sledujeme delší dobu. K definitivnímu rozhodnutí o podpoře došlo tento týden,“ sdělil ředitel fondu Čestmír Horký. Převod peněz by se měl uskutečnit do třiceti dnů.

Jednou z náplní nadačního fondu je pomáhat subjektům, které se staly oběťmi byrokratické zvůle. Činoherní studio s 42letou tradicí se stalo spíše obětí zvůle politické, protože ho k zániku dovedla rada města (ČSSD a hnutí Ústečané) vedená snahou umlčet v souboru několik svých kritiků. Magistrát za to nyní v internetové anketě o vstřícnosti samospráv vede v negativní kategorii Zavřeno - svoboda projevu (hlasování zde).

„Považuji za naprosto klíčové podporovat odvážné lidi, kteří jdou s nasazením a rizikem do boje proti negativním mocenským strukturám. Odvaha, nasazení a čisté srdce dokážou přemoci i zlo, ačkoliv zlojedi mají zdánlivě velkou převahu,“ zdůvodnil podporu novému spolku, do kterého soubor přešel, jeden ze dvou zakladatelů fondu a jeho klíčová postava Karel Janeček.

Spolek Činoherák Ústí doposud získal od dárců necelé čtyři miliony korun. Využívá je na rekonstrukci budovy bývalého kina Hraničář, kde získal zázemí. S přestavbou pomáhají spolku desítky dobrovolníků. Peníze od fondu použije na poslední klíčové úpravy.

Soud zahájil insolvenci

Ústecký krajský soud zahájil ve čtvrtek insolvenční řízení s původní obecně prospěšnou společností Činoherní divadlo města Ústí nad Labem. Společnost, která do zrušení zastupitelstvem zajišťovala činnost Činoherního studia, na sebe návrh podala sama.

Společnost má 68 dlužníků a její závazky dosahují téměř 3,8 milionu korun. Dluží za dodávky tepla, energie, telekomunikační služby, úklid, tantiémy a mzdy, které z velké části vyplatil úřad práce. Hodnota majetku je 1,9 milionu korun.

„Uhradí se z toho rampa na osvětlení, osvětlovací technika či zakoupení promítací techniky. Do budoucna počítáme s tím, že se jednou týdně budou promítat filmy,“ uvedl mluvčí spolku Ondřej Klein.

Proměna Hraničáře finišuje

Činoherák v Hraničáři už za týden odehraje svou druhou premiéru, adaptaci hry Kráska z Leenane od britského dramatika Martina McDonagha.

„Všechno musí být připravené tak, aby premiéra 26. září proběhla úspěšně,“ podotkl předseda výboru spolku a poslední umělecký šéf Činoherního studia Filip Nuckolls.

V Hraničáři od středy stojí rampa na světla, stejně tak kostra pódia. „Pokládá se podlaha na jevišti. Po víkendu v pondělí by měly přijet firmy a instalovat světla a zvuk. Osazují se i nová světla ve foyer,“ přiblížil Tomáš Petermann, který ve spolku na úpravy dohlíží.

Pracuje se i na zázemí, na toaletách probíhají povrchové úpravy stěn a v příštích dnech se osadí sanitární technikou. Začínají se také rýsovat šatny pro herce.

„Je to všechno předpřipravené, zbývají tam dodělat povrchy stěn a dovybavit je,“ poznamenal Petermann. Spolek už se také pomalu začíná chystat na jednání s úřady, aby povolily další důležitou část zázemí pro návštěvníky - bar.

Lístky na premiéru hned zmizely, město nasadilo pohádky

Předprodej na premiéru Krásky z Leenane zahájil spolek uplynulou středu. Všechny vstupenky byly zarezervované během jednoho dne.

„Vyprodaná premiéra během jednoho dne nás těší a velmi si vážíme podpory a zájmu našich fanoušků,“ poznamenal manažer spolku Jan Kvasnička.

Na konec října chystá spolek další premiéru, kterou bude Hlas srdce. Ta se uskuteční v rámci pravidelného divadelního festivalu Kult, na který letos opět zavítají jedny z nejzajímavějších pražských scén. Dejvické divadlo přijede s veleúspěšnou adaptací klasiky Racek, Studio Hrdinů sehraje oceňovaný kus Den opričníka a Divadlo Na zábradlí nabídne drama Zlatá šedesátá aneb deník Pavla J.

Ožije ale také divadelní budova, kde léta sídlilo původní Činoherní studio. Příspěvková organizace města, která ho měla podle proklamací magistrátu nahradit, na něj ve čtvrtek vylepila program na říjen. Je na něm 25 zájezdových představení pro děti, většinou ve všední dny dopoledne.

Účelově založený spolek Amulet, který program zajišťuje, na něj dostal od města 24 milionů korun na příští čtyři roky. Spolek Amulet měl původně sídlo v domě, který spoluvlastní radní města Pavel Dlouhý z ČSSD. Jedním ze zakladatelů je i kandidát ČSSD do zastupitelstva městského obvodu Neštěmice Jan Tříska a dalším zastupitel centrálního obvodu za KSČM Jan Janeček. Přidělení dotace už prověřuje policie (o Amuletu zde).