Neznámý pachatel kobylu zastřelil kuší, následně jí uřízl ucho a vydloubl oko.

Neznámý pachatel kobylu zastřelil kuší, následně jí uřízl ucho a vydloubl oko. | foto: archiv Daniela Pitka

Sedláku Pitkovi někdo brutálně zabil koně, za informace nabízí odměnu

  • 190
Známému sedlákovi z Litoměřicka Danielu Pitkovi, který se angažuje i v politice, někdo brutálním způsobem zabil koně. Zvíře zastřelil kuší, následně mu uřízl ucho a vydloubl oko. Pitek nabízí za informace, které by vedly k dopadení pachatele, odměnu čtvrt milionu korun.

Kobylu jménem Indie pachatel zabil a zohavil na pastvině už v polovině října. Pitek nyní s odstupem několika týdnů celou událost zveřejnil na svém facebookovém profilu.

„Ať byly motivem útoku moje politické a veřejné aktivity, nebo zvrácená touha úchylného jedince uspokojit svoje vražedné choutky na někom, kdo se nemohl bránit, tak výsledkem je smrt nevinného zvířete, kterou chápu jako útok na moji rodinu a na můj domov,“ napsal Pitek na sociální síti.

„Může jít o nějakou zvrhlou internetovou výzvu,“ podotkl pro iDNES.cz Pitek, jenž letos na Lounsku neúspěšně kandidoval do Senátu. V letošním roce se obdobné brutální útoky na koně odehrály třeba ve Francii.

Případem se zabývá i policie. Čin v tuto chvíli vyšetřuje jako poškození cizí věci. „Zatím je tato právní kvalifikace, není ale samozřejmě vyloučená její případná změna,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Podle Pitka je potřeba, aby se změnilo postavení zbraní, jako jsou právě kuše. Tu si totiž může za současných pravidel pořídit každý, kdo dovršil 18 let a je svéprávný. Zbrojní průkaz potřeba není.

Na statku prý mezitím udělal nová bezpečnostní opatření a další ještě chystá. „Aby se někdo, kdyby náhodou chtěl něco takového zopakovat, se zlou potázal,“ podotkl k tomu Pitek.

„Cítím smutek a nenávist. Mám zase o něco méně rád lidi,“ sdělil.

Kobylu měl na statku čtrnáct let. „Byla hodná a důvěřivá. Vozila děti a za tu dobu, co u nás žila, rozdala spoustu radosti,“ řekl Pitek s tím, že s ohledem na událost už nebude na svém hospodářství pořádat veřejné akce.