(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ochutnejte Lounské středohoří, vyzve cyklisty trasa přes farmy

  • 2
Radnice v Lounech připravuje vznik cyklotrasy v Českém středohoří. Měřit má padesát kilometrů a povede po již existujících komunikacích a cestách. Memorandum o spolupráci jejího vzniku schválili na svém posledním zasedání lounští zastupitelé.

Cyklotrasa má název Ochutnejte Lounské středohoří. „Vzhledem k tomu, že trasa využívá už existující komunikace a polní cesty, nebudou náklady na její vznik vysoké,“ uvedla zastupitelka a garantka projektu Dagmar Godycká. 

Trasa je určena pro volnočasovou cyklistiku pro celou rodinu, kdy cyklista pozná kopce Českého středohoří a tamní krajinu. 

Na své si přijde i gurmán, zavede ho na jednotlivé farmy, kde bude mít možnost ochutnat regionální výrobky – ovčí a kozí sýry, jogurty, víno a další pochutiny.

Přes žádné vrcholy

Cesta má začínat v Lounech a povede do Dobroměřic, k Červenému vrchu, Oblíku, dále pak do obcí Mnichov, Charvátce, Jablonec, Kozly, Chrámce, Bělušice, Hrádek, Raná, Lenešice a Louny. 

Trasa nevede přes žádné vrcholy, ale po úpatích. Cyklisté se mohou rozhodnout pro výstup na vrchol.

Město Louny má roli koordinátora přípravných prací pro dotažení záměru do konce a bude zadavatelem projektové dokumentace. Bude také žádat o dotace a granty a zajistí propagaci projektu.

Radnice se chystá oslovit další obce ležící podél trasy a chce je zapojit do projektu. Louny by byly rády, kdyby se místní samosprávy podílely především na nákladech na údržbu, značení a na informační tabule.