Vánoční trhy na plzeňském náměstí Republiky letos přeci jen budou. Startují již...

Vánoční trhy na plzeňském náměstí Republiky letos přeci jen budou. Startují již v sobotu. (1. 12. 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Epidemie covidu znovu ovlivňuje vánoční akce, Děčín už některé zrušil

  • 1
Města v Ústeckém kraji zvažují, jak a zda vůbec kvůli sílící epidemii covidu-19 pořádat vánoční akce. Například Děčín už některé zrušil. Někde vsadili na skromnější formu. A jiná města ještě vyčkávají.

Koronavirus vánočním akcím nepřál už loni. I letos nad nimi kvůli němu visí velký otazník. Incidence nemoci covid-19 na severu Čech je totiž už 453 nakažených na 100 tisíc obyvatel, za týden přibylo 3 705 nemocných, což je v mezitýdenním srovnání o 1 546 víc.

K přiškrcení adventního veselí přistoupili jako první v Děčíně. Radnice škrtla průvod krampus čertů a rozsvěcení stromu na Mírovém náměstí.

„Bude rozsvícen někdy během dne. První adventní víkend ale budou venkovní trhy s řadou stánků. Situace se ale může měnit. Dnes zasedá krizový štáb, který se přípravou adventu zabývá,“ řekl v pondělí mluvčí Děčína Luděk Stínil.

Po loňských zkušenostech magistrát ve smlouvách počítal s možností rušení akcí. Pokud se tak stane, město se nemusí obávat žádných sankcí a účinkující s tím předem počítají. „Všichni na to přistoupili, protože vědí, jaká je situace,“ dodal Stínil.

Oblíbené rozsvěcení vánočního stromu už odpískalo také děčínské OC Pivovar, a to proto, že se na akci pravidelně scházely stovky lidí.

Na komornější vánoční atmosféru se musejí připravit obyvatelé Kadaně. V plánu jsou sice adventní trhy s doprovodným programem, ale rozsvěcení vánočního stromu a zapálení 1. adventní svíce proběhne během dne a bez ohňostroje.

Drážďany bez štolové slavnosti

V dalších městech v regionu zatím zvažují, v jaké formě adventní akce proběhnou a jak se přizpůsobit případným novým vládním nařízením.

„Dokud nepřijde nové vládní nařízení, které by omezovalo počty osob ve veřejném prostoru, tak pochopitelně chceme lidem nechat možnost předvánočních setkávání. Myslím si, že pokud budou nějaká omezení, tak kolik může být společně lidí,“ zmínil ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

Podobně uvažují rovněž v Rumburku. „Ověřujeme si, co bychom museli kontrolovat. Bohužel, výklady se liší. Někde se říká, že venku bez vstupenky se nemusí nic kontrolovat, jinde se říká, že je to akce města a musíte počítat lidi. Rozhodnutí padne během týdne,“ uvedl starosta města Lumír Kus (ANO).

Během příštího týdne pak má být jasno v Mostě a v Chomutově. „Vyčkáváme, jaká budou nastavena protiepidemická pravidla. Nyní platí, že se kontroluje bezinfekčnost na akcích nad dva tisíce lidí,“ sdělila chomutovská mluvčí Zuzana Kroutilová.

U sousedů v Sasku se podmínky zpřísňují už nyní. Oblíbené adventní průvody zrušili v Chemnitzu a v Drážďanech, na zdejším slavném Štrýclmarktu navíc nebude ani štolová slavnost.