Ručně vyrábí čokoládu. Při shánění bobů jsem napsal stovky e-mailů, říká

  8:21
Přebrat, upražit, vyloupat, umlít, temperovat, nalít do formy, zchladit a zabalit. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o ruční výrobu čokolády, jíž se věnuje Václav Kozlík, majitel ústecké firmy ManuČoko. Zatím má v nabídce čtyři druhy příchutí.

„Čokoládu vyrábíme výhradně řemeslným způsobem, od přebírání kakaových bobů po samotné zabalení ji máme v ruce několikrát,“ říká Kozlík.

Sladké potěšení spolu s manželkou dělá z kakaových bobů z Brazílie, Madagaskaru a Venezuely, do konce roku přibude ještě Peru. „Každou dodávku bobů nejdříve přebereme, na plantážích se totiž rovnou pytlují a dostanou se tam i věci, které sem nepatří, ať už uschlé větve, kamení, ale našli jsme třeba i hřebíky,“ popisuje Kozlík. „Je to mravenčí práce, ale vyplácí se,“ dodává.

Než našel zahraniční farmy nebo obchodníky s kvalitními kakaovými boby, pro které není problém prodat třeba jenom jeden šedesátikilový pytel, napsal několik stovek e-mailů. 

„Malé dodávky jsou sice vykoupeny cenou za dopravu, ale pořád je nesrovnatelná s cenou od zdejšího distributora,“ vysvětluje Kozlík důvody, proč dává přednost nákupu bobů přímo z plantáží.

V současné době vyrábí odrůdové čokolády, tedy od každého druhu bobů hořkou a mléčnou. „Z Madagaskaru mají boby ovocitou chuť, z Venezuely spíš zemitou, která je výrazně cítit po kakau. A Brazílie je spíš káva nebo oříšek,“ přibližuje rozdíly mezi jednotlivými druhy s tím, že každý také potřebuje jiné zacházení, alchymie je to už třeba při pražení.

„Každý druh potřebuje jinou dobu pražení a taky jinou teplotu,“ líčí Kozlík.

Boby nejprve loupali ručně

Upražené boby putují do odslupkovacího stroje, kde se oddělí slupka od tvrdého jádra. „Ze začátku jsme boby loupali ručně, ale trvalo to dlouho a věřte, že po vyloupání třeba 50 kilogramů bobů to nechcete už nikdy dělat,“ směje se Kozlík.

Po vyloupání boby míří do několika mlýnů, kde se třením žulových kamenů rozemelou, až vznikne vláčná hmota. Proces mletí trvá dva až tři dny, zase záleží na druhu čokolády. 

„Do hladké hmoty přidáváme přísady, do hořké čokolády jenom třtinový cukr, do mléčné cukr a sušené mléko. Museli jsme si vyzkoušet, jak se která hmota chová, a stylem pokus–omyl jsme přišli na množství přísad,“ zmiňuje začátky majitel.

Po důkladném mletí se tekutá čokoláda přelije do temperovacího stroje, kde se rozehřeje na určitou teplotu, aby se uvolnily cukerné a tukové krystaly. Potom se zchladí, a tím se krystaly zase uzamknou. Pak se čokoláda pomalu zahřívá zpátky na teplotu, kdy teče a dá se s ní pracovat. Pak už ji zbývá „jenom“ nalít do forem, vychladit, zabalit a je připravena k expedici.

V nabídce má ManuČoko, která výrobu rozjela před dvěma lety, zatím čtyři druhy příchutí – s himálajskou solí, s chilli papričkami nebo s kandovaným zázvorem či čokoládu s kávou. „Do ničeho nepřidáváme žádné chemické věci, třeba zázvor není sířený, ale nakládaný jenom ve fruktóze,“ upozorňuje Kozlík.

Zatím v ManuČoko vyrobí měsíčně asi dva tisíce padesátigramových čokolád, na které spotřebují zhruba 100 kilogramů kakaových bobů. Lidé si ji mohou objednat přes e-shop nebo koupit v několika ústeckých kavárnách. 

„Jsme připraveni zvládnout i větší zakázky. Abychom si stále drželi kvalitu, jsme schopni zpracovat maximálně asi pět tun bobů ročně,“ uzavírá Václav Kozlík.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Dvě stě tisíc? Tak nízkou sumu si nechte, odmítla univerzita dar města

22. března 2024  9:54

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) odmítla přijmout příspěvek 200 tisíc korun na podporu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Jak bude vypadat hokejový stadion v Litvínově po přestavbě?

26. března 2024  15:22

Město Litvínov navnadilo hokejové fanoušky vizualizací přestavěného Zimního stadionu Ivana Hlinky....

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...