Pomník pohraničníků na Cínovci na Teplicku, který tu před 12 lety nechal vybudovat Klub českého pohraničí, někdo polil červenou barvou. | foto: Klub Českých pohraničníků

Pomník pohraničníků na Cínovci zrudl, terčem útoků se stal už několikrát

  • 196
Neznámý vandal poškodil pomník pohraničníků na Cínovci na Teplicku, který před dvanácti lety nechal vybudovat Klub českého pohraničí. Památník někdo polil červenou barvou a znehodnotil ho. Stalo se to zřejmě v sobotu 6. června.

„Případem se zabývá policie z Dubí,“ sdělila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

„Je hrozné, čeho jsou dnes lidé schopní. Přitom ten pomník patří všem ochráncům státních hranic od roku 1918. Celou věc už řešíme s policií, podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ potvrdila Marie Hanischová, místopředsedkyně vedení národní rady Klubu českého pohraničí.

Pomník pohraničníků, jenž stojí na soukromém pozemku, se stal v minulosti terčem útoků vandalů už několikrát. Byl například politý černou barvou nebo k němu někdo přimontoval záchodovou mísu.

Aby se podobné útoky v budoucnu neopakovaly, chce ho spolek zabezpečit kamerovým systémem. „Nyní čekáme na vyjádření policie a pak ho vrátíme do původního stavu. Čisticí prostředky už máme připravené,“ doplnila Hanischová.

Klub Českých pohraničníků sdružuje bývalé příslušníky, pomocníky a pracovníky československé pohraniční stráže a jejich sympatizanty. Přestože je podle svých stanov nepolitický, svou ideologií je blízký zejména KSČM.

Hájí komunistický režim a ochranu státní hranice, na níž v minulosti zemřely stovky lidí. Členové spolku jsou známí i tím, že schvalují okupaci Československa v srpnu 1968. Tehdy podle nich šlo o bratrskou a internacionální pomoc.

Loni v létě vedení klubu oznámilo, že pomník na Cínovci doplní ještě o sochu pohraničníka se psem. Čtyřmetrové kontroverzní dílo akademického sochaře Jana Hány s názvem Na stráži míru, jež oslavuje ochránce československých hranic a jehož originál stál původně od roku 1955 v Gottwaldových (dnes Městských) sadech v Chebu, naposledy vzbudilo rozruch před čtyřmi lety.

Na činnost klubu upozornilo ministerstvo vnitra a BIS

Tehdy město sochu zapůjčilo soukromníkovi, který budoval na hoře Dyleň nedaleko Mariánských Lázní muzeum Pohraniční stráže. Místní lidé ale záměr ostře kritizovali, a dokonce proti němu sepsali petici. Socha se proto následně vrátila do lapidária františkánské zahrady.

Klub českého pohraničí ji chtěl následně od Chebu získat. Neuspěl, a tak se členové spolku rozhodli, že pro Cínovec nechají vytvořit její repliku ze žuly za 150 tisíc korun.

Na činnost klubu jako na problematickou v minulosti upozornilo ministerstvo vnitra, a dokonce i zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS). Spolek má za sebou kontroverzní minulost, s dalšími extremistickými skupinami například vystupoval proti vstupu Česka do Evropské unie.

Před třemi lety se ho přesto zastal prezident Miloš Zeman, když klubu zaslal děkovný dopis, v kterém vyzdvihl vlastenectví jeho členů. Za to si od historiků následně vysloužil silnou kritiku.