Na zasněžených horách se chystají na nápor, dopravu bude hlídat policie

  • 11
Po vydatné sněhové nadílce, která v uplynulých dnech zasypala sever Čech, panují na horách ideální podmínky. Po zkušenosti z minulých víkendů bude vjezd do Mikulova na Teplicku a dál do hor hlídat policie. Provozovatelé žádají lidi o větší disciplinovanost.

„Za poslední dny napadlo hodně sněhu, je ho více než čtyřicet centimetrů. Od pátku začínáme rolbou znovu upravovat stopy pro běžkaře. Pokud nenastane nějaká kalamita, budou upraveny i parkovací plochy,“ láká návštěvníky na sněhovou nadílku Ladislava Hamrová, ředitelka Místní akční skupiny Cínovecko.

Na Cínovci se o minulém víkendu ukázalo jako velký problém zmíněné parkování. Do hor se nahrnuly tisíce lidí a auta odstavili, kde se dalo. Na některých příjezdových komunikacích, hlavně v okolí golfového hřiště, se tvořily dlouhé kolony. A nejen tady.

Například z Oseka na Dlouhou louku stála kolona dlouhá dva kilometry, dlouhé desítky minut se vozy s lidmi, kteří chtěli na běžky či bobovat, nepohnuly. Příčina? Zřejmě problémy s parkovacím automatem. Někteří návštěvníci nevěděli, že na parkovišti na Dlouhé louce mohou zaplatit parkování pouze kovovými mincemi.

„Lidé chtějí většinou zaparkovat co nejblíže upraveným stopám. Přitom centrální parkoviště na Cínovci pojme až tisícovku aut, a kdyby lidé byli více ohleduplní, vešlo by se jich i víc,“ vysvětluje Ladislava Hamrová a žádá návštěvníky o větší disciplinovanost. „Upravené stopy jsou i blízko centrálního parkoviště, s lyžemi se nemusí chodit nikam daleko,“ dodává.

Pro běžkaře bude na víkend připraveno několik desítek kilometrů tras, jenom v okolí Cínovce je to kolem čtyřiceti kilometrů. Jedna trasa vede směrem na Komáří vížku, kvůli probíhající těžbě dřeva a odstraňování polomů je upraven pouze horní úsek. Další trasa pak směrem na Vítišku a přes Nové Město na Moldavu.

„K tomu upravujeme na Novém Městě také závodní tratě,“ uvedla Ladislava Hamrová. Kromě centrálního parkoviště na Cínovci je možné odstavit vůz také na Moldavě nebo Novém Městě. Na facebookových stránkách Místní akční skupiny Cínovec jsou zveřejněny informace nejen o upravených trasách, ale také údaj, kolik aut se na jednotlivá parkoviště vejde.

Situaci s dopravou do hor bude po zkušenostech z minulého víkendu monitorovat policie. „V případě, že budou parkoviště zaplněna, další auta už z obce Hrob nahoru do hor nepustí,“ poznamenala ředitelka.

Upravené trasy budou na víkend připraveny také v okolí Telnice na Ústecku. „Běžecké stopy upravíme od Komáří Vížky do Petrovic a také na Adolfově,“ upřesnil Jindřich Holinger, správce lyžařského areálu. Ten zůstane kvůli nařízeným vládním opatřením i o tomto víkendu pro lyžaře zavřený, sáňkaři a bobující sem ale mohou.

Na příznivější počasí čekají s úpravami běžeckých stop na Klínech na Mostecku.

„Fouká silný vítr, až se uklidní, začneme s úpravami stop. Předpokládáme, že dneska v noci rolby vyjedou,“ uvedla ve čtvrtek odpoledne Kamila Dlouhá ze Sport areálu Klíny. Kromě běžkařů a pěších turistů můžou na hory vyrazit také vyznavači skialpinismu. I pro tento sport je sněhu dostatek.