Zářijový geofyzikální průzkum.

Zářijový geofyzikální průzkum. | foto: Jan Kvapil

Kapli mezi ostnatými dráty v 50. letech zbořili, teď ji odkryli archeologové

  • 4
Archeologové objevili pozůstatky kaple ve zbořeném Předním Cínovci, těsně u hranice s Německem. Až do konce druhé světové války bývala výletním a hlavně poutním místem. Novogotický objekt z roku 1887 však v 50. letech minulého století zbourali a z mapy zmizela i ves Přední Cínovec.

„Kaple byla zbourána, protože se celá vesnice dostala do pohraničního pásma, ocitla se mezi ostnatými dráty a všechno bylo důkladně srovnáno se zemí,“ popisuje zánik obce historik a germanista Jan Kvapil.

Spolu s archeology z teplického muzea a dalšími nadšenci pracuje na oživení nejen zaniklé vesnice, ale i kaple. Posledních několik týdnů se tak v lokalitě mezi Fojtovicemi a Cínovcem prováděl archeologický výzkum.

Historický snímek kaple a oltáře.

„Provedli jsme geofyzikální průzkum lokality. Na místě, kde nejspíš kaple stála, teď bylo rumiště,“ doplnil historik.

Aby vůbec archeologové věděli, kde začít zeminu odkrývat, použili dvě kolmé sondy. „Díky sondám se nám podařilo zhruba v hloubce půl metru pod povrchem najít obvodové zdivo, dlažbu kaple ve dvou vrstvách a poměrně velké množství plochých skel,“ vysvětluje archeoložka teplického muzea Lucie Kursová. „Ale také třeba kus fajfky nebo šperk,“ vypočítává další nálezy Jan Kvapil.

Při odkrývání dlažby museli archeologové postupovat velmi šetrně. „První vrstva je z roku 1887, později, odhadem kolem roku 1900 proběhly nějaké úpravy a byla položena nová dlažba. Výrobce byl patrně z Teplic, po tom musíme více zapátrat,“ doplnila Kursová.

Pokud budou peníze, chtějí archeologové v pracích pokračovat i v příštím roce. „Teď dlažbu překryjeme geotextilií, abychom ji ochránili a částečně ji zasypeme. Příští rok bychom rádi položili zhruba čtyři menší sondy v rozích, abychom zjistili, jak široká byla věž kaple nebo kde přesně navazovala,“ popsala plány archeoložka.

Oltář je v muzeu

Součástí kaple byl i pozdně gotický oltář zasvěcený Panně Marii. Původně byl v kostele ve Fürstenau na saské straně hranice. „Po přestavbě zdejšího kostela se jim už nehodil, tak ho věnovali do nově postavené kaple na Předním Cínovci,“ vysvětluje historik.

A oltář se zachoval dodnes. Před bouráním kaple ho místní odvezli do kostela na Cínovci, odtud v 90. letech putoval do skladu a od roku 2007 je v expozici teplického muzea.

Jak vypadala kaple i oltář mohou návštěvníci vidět i dnes. „Nechali jsme oltář naskenovat ve 3D a vytvořit model zbořené kaple. Pomocí QR kódu si zájemci mohou kapli prohlédnout, obejít ji i vstoupit dovnitř a vidět oltář,“ poznamenal Jan Kvapil.

Na místě by ve spolupráci s městem Dubí, kterému pozemek se zbytky kaple patří, mohlo vzniknout místo pro přeshraniční setkávání pod širým nebem. „Současně bychom tam chtěli dát zpátky pomník obětem 1. světové války, který jsme tam našli povalený,“ doplnil Kvapil.