Herci (zleva) Jan Plouhar, Jan Jankovský a Jiří Maryško na snímku z premiéry druhého dílu Jindřicha VI., kterou Činoherní studio rovněž uvedlo na netradičním místě - v Červeném kostele. | foto: Klára Žitňanská

Ústí se dočká shakespearovských slavností, Činoherák míří do zahrady

  • 0
Letní shakespearovské slavnosti v menším měřítku zažije Ústí nad Labem. Zdejší Činoherního studio totiž přichystalo v romantických kulisách lesoparku Wolfrumovy vily festival Divadelní zahrada, jejímž hlavním tahákem je trojice inscenací od anglického klasika klasiků.

Soubor rozehraje festival v úterý, divadelní přehlídka potrvá do neděle.

„Činoherní studio ani žádné jiné divadlo v tomto městě nikdy nedělalo souvislou týdenní produkci pod širým nebem, tím je to nové,“ láká ředitel Činoherního studia Jiří Trnka, v jehož hlavě se nápad na akci zrodil.

„Pokud je tu takhle pěkná a romantická zahrada, jakou nabízí lesopark Wolfrumovy vily, byla by škoda tu nabízenou šanci nevyužít. Ústí si takovou divadelní akci v inspirativním prostředí zaslouží,“ dodal mluvčí scény Petr Kuneš.

Během pěti dní lze zajít na Shakespeara celkem třikrát, soubor sehraje komedii Dva páni z Verony, rozverný první díl Jindřicha VI. a také jeho vážnější druhou část. Pokračování Jindřicha VI. nazkoušel činoherák letos, uvedl ji na jaře v Červeném kostele

Vedle Shakespeara láká činohra na pohádku a Děti z Bullerbynu

„V druhém dílu sledujeme start občanské války v Anglii. Shakespeare to napsal výborně v dramatických situacích, jsou to takové politické šachy v básni. Nikdo neví dne ani hodiny, zda vzestoupí, nebo skončí v zatracení,“ popisuje režisér inscenace Filip Nuckolls.

Divadelní zahrada

23. srpna / 17 hodin: Děti z Bullerbynu / vstupné 130 korun

24. srpna / 20 hodin: Jindřich VI. - 1. díl / vstupné 180 korun

25. srpna / 20 hodin: Jindřich Vi. - 2 díl / vstupné 180 korun

27. srpna / 17 hodin: Děti z Bullerbynu / vstupné 130 korun

28. srpna / 15 hodin: Býk Ferdinand / vstupné 50 korun

28. srpna / 20 hodin: Dva páni z Verony / vstupné 180 korun

Na trojici shakespearovských kusů chce soubor přitáhnout i zvýhodněným vstupným, všechny lze zhlédnout za čtyři sta korun, studenti, senioři a zdravotně postižení pak zaplatí dvě stě.

Zbytek festivalového programu tvoří pohádka Býk Ferdinand a dvojí předvedení další letošní novinky Děti z Bullerbynu, což je adaptace známého románu Astrid Lindgrenové.

„Je to čerstvá, neokoukaná inscenace, která má potenciál pobavit celou rodinu,“ podotkl mluvčí Kuneš.

Z festivalu chce udělat Činoherní studio tradici

Ústí se touto akcí zařadí po bok dalších měst, kde si mohou lidé každoročně vychutnávat činohru pod širým nebem. Inspirací byly shakespearovské slavnosti v Praze, ale podobný festival mají v Pardubicích, Brně či Ostravě.

„Věříme, že si to v Ústí svého diváka najde, a doufáme, že tím založíme tradici, která bude pokračovat,“ poznamenal ředitel Trnka.

Zážitek z festivalu mají prohloubit právě romantické kulisy Wolfrumovy vily. Palácovou stavbu nechala na přelomu 19. a 20. století zbudovat jedna z nejvýznamnějších podnikatelských rodin tehdejšího Ústí.

„Vila byla výraznou dominantou svahu nad městem, byla první takovou stavbou v daném prostoru,“ poznamenal ústecký historik a publicista Martin Krsek.

„Palác svou podobou představoval vrchol snah tehdejších průmyslových podnikatelů budovat svá sídla jako šlechtické zámky a touhu buržoazie nastoupit místo šlechty,“ dodal historik.

Wolfrumovi však museli vilu po roce 1945 kvůli svému německému původu opustit, dnes v ní sídlí Český rozhlas Sever.