Kamencové jezero vysychá, úbytkem vody se mění i jeho unikátní složení

  • 36
Kamencové jezero v Chomutově, které je díky čisté vodě bohaté na sírany světovým unikátem a oblíbenou turistickou atrakcí, vysychá. Město proto hledá způsob, jak nepříznivý trend posledních několika let zastavit a vodu do jezera vrátit.

Například v pátek se hladina vody pohybovala 65 centimetrů pod normálem. Výšku hladiny město monitoruje pomocí profesionálního hladinoměru od srpna 2019, kdy byla 47 centimetrů pod normálem.

„Předpokládáme, že nejvyšší úbytek nastal přibližně v období mezi roky 2017 a 2018. V nynějším meziročním srovnání hladina jezera poklesla o 18 centimetrů,“ popsala mluvčí města Denisa Špeilová.

Snižující se hladina vody způsobuje problémy, během letních prázdnin musel být na krátkou dobu uzavřen jeden z malých bazénů, který je součástí velkého plovoucího mola.

„Nosníkem se dotknul pařezu, který je na dně, takže jsme museli bazén trochu zvednout nahoru,“ popsal správce areálu Karel Ton.

Chomutov má zpracované posudky, ve kterých odborníci popsali příčinu. Voda se z jezera, které nemá žádný přítok, ztrácí přirozeným odparem, což souvisí s dlouhotrvajícím suchem.

Zlepšit stav nepomáhají z dlouhodobého hlediska ani občasné srážky, ani ty intenzivnější. Hypotézy o tom, že voda někam uniká, posudky nepotvrdily.

Unikátní Kamencové jezero v Chomutově láká na čistou vodu bez řas a sinic

Město nyní řeší, jak jezero zachránit a přitom zachovat jeho výjimečnost, která spočívá ve výše zmíněném složení vody, díky čemuž je prospěšná lidskému tělu. Úbytek vody navíc způsobuje i to, že se mění právě její složení.

„Aktuálně probíhá zpracování studie, která analyzuje hydrotechnická data a navrhne několik variant technického řešení podle možností, jež vyplynou z hydrotechnických výpočtů,“ podotkla Špeilová.

„Studie bude hotová v říjnu, pak se rozhodne, jakým směrem a v jakých fázích se bude dále postupovat. Finanční náklady v tuto chvíli ještě neznáme, jistě se ale budou pohybovat v řádech milionů korun,“ dodala mluvčí.

Magistrát v minulých letech investoval do Kamencového jezera desítky milionů korun. Postupně také nechává vyčistit pláže od bahna. V průběhu září začne odčerpávání bahna z otvické pláže. Odborná firma odstraní organické usazeniny a sediment až do hloubky 1,7 metru.

Sedimenty budou odsáty do geotextilních vaků a po vysušení bude bahno odvozeno, místo něj přijde na pláž jemný štěrkopísek. Náklady jsou necelých sedm milionů korun.

Město si také nechalo zpracovat architektonickou studii na celkovou proměnu a modernizaci areálu. Ta počítá nejen s úpravou prostranství u hlavního vstupu, kde po zbouraném léta nevyužívaném hotelu vznikne nové Kamencové náměstí, ale úpravy čeká také druhý vstup u otvické hráze.