Nové molo na Kamencovém jezeře je složené z dílců, které bude možné dle libosti...

Nové molo na Kamencovém jezeře je složené z dílců, které bude možné dle libosti přeskládat či využít k závodům. | foto: Tomáš Branda

V Chomutově budou mít raritu, největší plovoucí molo v republice

  • 0
Kamencové jezero v Chomutově se kromě unikátního složení vody bude moci pochlubit další raritou – největším plovoucím molem u nás, které nahradí svého menšího zchátralého předchůdce. Právě se staví, až bude hotové, bude mít délku téměř 100 metrů a bočními rameny vytvoří několik bazénů.

Na část mola za 47 milionů korun se návštěvníci dostanou už za několik dní. Kompletně bude hotové příští rok. „Stavbu jsme rozdělili na dvě části, aby mohli návštěvníci jezero využívat aspoň v části sezony,“ uvedl primátor Marek Hrabáč (ANO) s tím, že letos se prostaví 37 milionů.

Od srpna tak budou mít rekreanti, kterých jsou každoročně desítky tisíc, k dispozici 27 metrů pevného nástupního a 70 metrů plovoucího mola o šíři 7 metrů plus relaxační molo s dětským bazénem.

Pevná část stojí na 34 dubových pilotech, které sahají až pět metrů pod hladinu, a k ní je připevněno plovoucí molo z betonových pontonů vyplněných voděodolným polystyrenem.

Vzhledem k tomu, že voda v jezeře má specifické chemické složení, jež betonu neprospívá, jsou pontony natřeny speciální nepropustnou membránou.

„Betonový plovák váží až 12 tun, výdřevu a pochozí část tvoří sibiřský modřín,“ popsal technické řešení pracovník magistrátu Tomáš Branda.

Jelikož jde o plovoucí zařízení, čili prakticky plavidlo, musí mít molo stejně jako lodě svůj technický průkaz s identifikačním číslem.

Dostavba bude pokračovat po skončení letní sezony. Vedle bazénu pro děti přibude výukový bazén a pro plavce padesátka. Celé molo pak zabere 1 500 metrů čtverečních.

Výhodou použité technologie je variabilita a flexibilita. Jednotlivé díly lze snadno odpojit a molo poskládat do jiného tvaru nebo některé části použít třeba pro závody