Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Chomutov se pokusí vydražit byty v exekuci, aby je nezískal spekulant

  • 6
Magistrát v Chomutově se pokusí získat v dražbě 15 bytů v jednom panelovém domě v Borové ulici na sídlišti Zahradní, kde jsou problémy s nepřizpůsobivými obyvateli. Všechny byty jsou v exekučním řízení a patří jednomu vlastníkovi, který má pověst spekulanta se sociálním bydlením.

Radní chtějí tímto krokem zabránit, aby byty získal jiný spekulant a prohloubil tak problémy soužití se starousedlíky a nově přistěhovanými (o situaci na sídlišti jsme psali zde).

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) už nyní tíží více než milionový dluh ve fondu bydlení a oprav a také za vlastníka bytů platí energie a služby.

„Není to sice koncepční řešení, ale nyní máme možnost konkrétní problém vyřešit a společenství vlastníků tím ulevit,“ vysvětluje zastupitel Marian Bystroň, který s návrhem přišel.

Obavy z vydírání

Kolik město v dražbě za byty nabídne, ještě není jasné. Zastupitelé pověřili radní, aby sami stanovili cenu. Dražba se uskuteční v květnu.

Kritici rozhodnutí poukázali na to, že se město vystavilo riziku, že bude zavalené žádostmi dalších SVJ, aby byty v exekucích problémových majitelů odkupovalo.

Může totiž jít až o stovky bytových jednotek po celém Chomutově.

„Můžeme se dostat do situace, kdy budeme vydíráni ve stylu, kupte byt, nebo tam vznikne to, co nechcete. Město navíc vlastní spoustu bytů, které potřebují velké investice a opravy. Kupování dalších není koncepční,“ míní zastupitel Jan Mareš.