Kameny zmizelých jsou například v Krupské ulici v Teplicích, tento připomíná Heinricha Lederera zavražděného v Terezíně. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Chodník v Ústí připomene genocidu Židů, bude mít osm kamenů zmizelých

  • 1
Osm kamenů zmizelých bude na podzim položeno do chodníku v ústecké Revoluční ulici. Budou připomínat smutné osudy ústeckých deportovaných Židů za druhé světové války. Město se tak připojí k projektu Stolpersteine, který začal v Německu v 90. letech minulého století a postupně se rozšířil po celém světě.

„V Revoluční ulici bude umístěno osm kamenů, šest za rodinu Pickových a dva budou připomínat Rothbaumovy, rodiče spisovatele Bedřicha Rohana,“ řekla náměstkyně primátora Eva Outlá (PRO! Ústí).

Rodina Pickových měla firmu Oscar Pick a provozovala obchodní dům. Budova dodnes stojí, na rohu Revoluční ulice a Mírového náměstí.

„Byl to vyhlášený obchod s textilem oblíbený u Němců i Čechů. Pickovi měli i jednu z nejkrásnějších funkcionalistických vil na Klíši od pražského architekta Erwina Katona,“ přibližuje radní a historik Martin Krsek.

Vdova po Oscaru Pickovi Anna zemřela roku 1943 v terezínském ghettu a další členové rodiny v koncentračních táborech v Evropě. Fritz Rothbaum, jehož otec byl lékař, před válkou utekl do Anglie, a když se vrátil, zjistil, že nacisté jeho rodiče zavraždili v koncentračním táboře Osvětim.

Fritz se stal spisovatelem a změnil si jméno na Bedřich Rohan. Napsal knížku Ústecký šoulet, která popisuje život ve městě z pohledu člena židovské komunity před rokem 1939.

Stolpersteine v překladu znamená kameny, o které je třeba zavadit pohledem. První položil německý umělec Gunter Demnig v roce 1992, dnes jsou po celé Evropě včetně už i 57 českých měst. V kraji jsou k vidění v Žatci, Teplicích, Peruci a Děčíně.