ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Zloději vytrhali a odvezli z pole na Lounsku tisíce rostlinek chmele

  • 4
Krádež 2 600 sazeniček chmele vyšetřuje policie v Postoloprtech na Lounsku. Zloději z pole vytrhali již zasazené rostliny nejznámější české chmelové odrůdy Žateckého poloraného červeňáku. Tisíce kořenáčků zmizelo z chmelnice koncem října.

„Pachatelů muselo být na místě určitě víc a práce jim musela zabrat několik hodin,“ uvedl zaměstnanec poškozené společnosti, která v okolí Postoloprt chmel pěstuje. 

„Lokalitu se zasazenými rostlinami museli mít určitě vytipovanou již předem, protože není z běžné komunikace vidět,“ doplnil. Dodal, že s tak velkou krádeží chmele se zatím ve svém okolí nesetkali.

Prvotní škoda byla vyčíslena na 80 tisíc korun. „Nyní už máme spočítáno, že škoda bude minimálně 140 tisíc korun. K ceně nových sazeniček je potřeba připočítat i náklady za práci při nové výsadbě,“ doplnil.

Více podrobností k případu nechtěla sdělit ani mluvčí lounské policie Miroslava Glogovská.

„Vše je zatím otázkou šetření. Bližší informace nelze k případu sdělit,“ uvedla mluvčí. Potvrdila, že ani policisté podobný případ krádeže v posledních letech na Lounsku neřešili.

Policisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu krádeže. Pokud pachatele dopadnou, bude mu z důvodu spáchání skutku v době vládou vyhlášeného nouzového stavu hrozit až osmileté vězení.


Témata: Chmel, Postoloprty