Porcelánka v Dubí vytvořila originální fontánu, je to tryskající cibulák

  • 6
Novou porcelánovou fontánu odhalila ve svém závodě firma Český porcelán Dubí. Podle předlohy akademického sochaře Jiřího Laštovičky ji postavili sami zaměstnanci společnosti.

Fontána stojí na zelené ploše u vstupních prostor do areálu a má připomínat 155. výročí od chvíle, kdy se začala v Dubí k výrobě používat porcelánová hmota. 

„Právě tehdy se začala psát přepestrá historie tohoto závodu,“ poznamenal ředitel firmy Vladimír Feix, který v jejím čele stojí už 48 let.

Závod podle něj prošel velkým vývojem, ale tradiční výroba porcelánu s cibulákovým dekorem kobaltem pod glazuru zůstává dál jedničkou.

„Je hlavním programem závodu v Dubí, kde tvoříme už na tisíc tvarů cibuláku. Vedle toho tu vzniká i 200 tvarů porcelánových hrnků či jídelní, kávové, čajové a mocca soupravy v řadě provedení,“ podotkl Feix.

„Výrobní program dubské porcelánky je pestrý a míří nejen k českým odběratelům, ale i do Německa, Koreje či Japonska,“ dodal ředitel.

Dne otevřených dveří, který se konal v rámci víkendových oslav, se zúčastnilo přes pět tisíc lidí. Mohli nahlédnout do výrobních prostor a při komentovaných prohlídkách spatřit práci retušérek či malířek a také si výrobky porcelánky zakoupit.