Hasiči po dvou týdnech boje s požárem mají oheň pod kontrolou. (7. srpna 2022)

Hasiči po dvou týdnech boje s požárem mají oheň pod kontrolou. (7. srpna 2022) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

V Českém Švýcarsku preventivně zůstanou po požáru speciální nádrže s vodou

  • 2
Speciální nádrže na vodu, jež jsou vhodné na dohašování menších ohnisek, zůstanou rozmístěné v Národním parku České Švýcarsko i po ukončení nynějšího zásahu a poté, co se většina hasičů vrátí na základny. Na několika místech tak budou dál k dispozici desítky tisíc litrů vody.

V posledních dnech zaznamenávají hasiči již jen lokalizovaná žhnoucí místa v kořenech a podrostu a postupně se chystají na předávání plně uhašených míst pod správu národního parku.

„Stále však musíme místa sledovat. Kdyby přišel silnější vítr, může dojít k rozdmýchání ohnisek a k plamennému hoření. Půda je proschlá a požár se může rychle šířit,“ upozornil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Proto na strategických čerpacích místech bude k případnému hašení stále k dispozici až 40 tisíc litrů vody. „Nádrže, které v parku zůstanou, poslouží jednotkám, jež budou v místě dohlížet na to, zda někde nevznikají nová ohniska. K dispozici budou samozřejmě i členům správy národního parku,“ doplnil mluvčí.

Šedou barvou je zvýrazněna plocha sektoru č. 4, která byla v pondělí ráno předána Správě NP České Švýcarsko. (8. srpna 2022)

Nádrže budou umístěné na spodní cestě k Pravčické bráně. Hasičům se podařilo vytipovat i lokality na Mezné a Mezní Louce. „Zde jsme připraveni nádrže instalovat, ale zatím dokážeme využít zdejší rybník,“ upřesnil Kavka.

K čerpacím stanovištím i nadále povede stabilní dopravní vedení. Pokud bude potřeba nádrže doplnit, nastoupí cisterny a dálkově se z nich voda přečerpá.

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Jako další preventivní opatření, které má bránit v rozšíření případně nově vzniklého požáru na větší území, vytvořili hasiči po dohodě s vedením národního parku také takzvaný obranný průsek mezi Mezní Loukou a severní hranicí parku s Německem.

Prosekaná část lesa slouží nyní k dálkové dopravě vody nutné k dohašování a jako komunikační cesta pro pohyb hasičů.