Požár Národního parku České Švýcarsko - shořelý les nad Dlouhým vrchem poblíž...

Požár Národního parku České Švýcarsko - shořelý les nad Dlouhým vrchem poblíž obce Růžová na Děčínsku (9. srpna 2022) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

V Hřensku jsou stále místa se zvýšenou teplotou, ale konečně zapršelo

  • 1
Drony v noci na pondělí našly v Českém Švýcarsku opět místa se zvýšenou teplotou. A to u Pravčické brány, Gabrieliny stezky a Borového dolu. Noc ale byla jinak klidná. V pondělí odpoledne ve Hřensku po několika týdnech sucha konečně zapršelo.

„Dnes po šestnácté hodině nám konečně trochu zapršelo. Mohlo to být vydatnější, ale i tak jsme rádi. Technologická pomoc v Národním parku pokračuje třetím dnem. I během dne jsme řešili několik míst s vyšší teplotou v okolí Křídelních stěn, Pravčické brány a Bouřňáku,“ napsali hasiči na Twitteru.

Podle mluvčího Lukáše Marvana hasiči na místa stále pravidelně dohlížejí a probíhá dronový průzkum.

Mimoň spláchl přívalový déšť. Kanály vodu nepobraly, auta se brodila

Poslední hašené území si správa národního parku, kde se 24. července rozhořel nejrozsáhlejší lesní požár v České republice, převzala v pátek odpoledne. Hasiči už od počátku minulého týdne postupně opouštěli České Švýcarsko, vystřídalo se jich tam zhruba 6000.

Předané oblasti hlídají dobrovolní hasiči, které si zajistila správa. Na Mezní Louce, kde vznikla provizorní zbrojnice, je 40 profesionálních hasičů. „Střídají se po 24 hodinách,“ řekl Marvan.

Rezervaci střeží policie i strážci, hlídají, aby do míst, kde hořelo, nevnikli narušitelé.

„Nezaznamenali jsme vážnější incidenty. Lidé nevstupují, kam nemají,“ řekl mluvčí národního parku Tomáš Salov s tím, že o víkendu přistihli dobrovolní strážci tři výletníky, kteří se chtěli vydat za Šaunštejn, kde už pro ně může být pohyb nebezpečný.

Mezná a Mezní Louka ožívají. Lidé z Českého Švýcarska jsou po třech týdnech doma

Ministerstvo životního prostředí prodloužilo v pátek omezení vstupu do národního parku České Švýcarsko až do konce prázdnin. Přes noc je park zcela zavřený, od 21:00 do ranních 6:00 je tam vstup zakázán.

Škody zatím správa parku nevyčíslila. Podle Salova se Pravčická brána a soutěsky do konce srpna neotevřou, musí se provést kontrola stromů a skal. Porosty jsou místy značně poničené a stromy hrozí pádem.

Hraniční přechod do Německa Hřensko/Schmilka zůstane ještě nejméně dnes zavřený, kdy se otevře, není jasné. Na saské straně silnici používají hasiči s technikou. Silnice do Hřenska na české straně je průjezdná od soboty.

11. srpna 2022

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv

Od sobotního rána se mohou do evakuované obce Hřensko a jejích částí Mezná a Mezní Louky vracet místní, nutná je ale povolenka.

V oblasti Mezná a Mezní Louka je asi 80 domů, dvě třetiny z nich obývají chalupáři. Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou, kterou by za běžných podmínek lidé k návratu využili, ale zůstává zavřená, jsou tam nebezpečné stromy a vozovka je poškozená těžkou technikou hasičů.

7. srpna 2022

Požár v Českém Švýcarsku

Sledovat další díly na iDNES.tv
,