(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: archiv Jana Tylše, ČTK

V Českém středohoří je zřejmě po letech vlk. Testy ukážou, zda napadl ovce

  • 8
Na farmě ve Lbíně na Litoměřicku se našlo několik desítek stržených ovcí a jehňat. S největší pravděpodobností nepřežily útok vlka či vlčí smečky. Pokud se to potvrdí, šlo by o první zdokumentovaný výskyt této šelmy v oblasti Českého středohoří po desítkách let.

„Zaznamenali jsme napadení velkou psovitou šelmou, které jsme vyhodnotili jako možný útok vlka. Odebrali jsme vzorky na genetickou analýzu, výsledky bychom měli znát v řádu týdnů,“ uvedl Petr Kříž, ředitel Správy CHKO České středohoří.

Při prvním zjišťování škod ochranáři napočítali na 40 stržených ovcí. „Některá zvířata byla zraněna, takže se čísla mohou ještě měnit,“ upozorňuje Martin Vlček z CHKO s tím, že útok byl nahlášen 1. dubna. 

„O čtyři dny později jsme vyšetřovali napadení ještě dvou ovcí na Babinách, které jsou od Lbína asi čtyři kilometry,“ podotkl Vlček.

Šelma mohla na Litoměřicko zaběhnout odjinud

Vlci se v posledních letech vracejí na více míst v Česku. Na Litoměřicko mohli zaběhnout ze Šluknovska či od Doks, kde se pohybují už delší dobu.

„Jsou to mobilní šelmy, během jedné noci dokážou překonat i šedesát kilometrů,“ upozorňuje Vlček.

Podle Jany Bohuňkové z CHKO se jim daří, neboť se přemnožili divočáci a vysoká zvěř. 

U útoků na ovce stát farmářům platí kompenzace. Řadě z nich se to přesto nelíbí a volají po regulaci, na Broumovsku zní i požadavek na opětovné vyhubení vlků.

Někteří lidé si také myslí, že vlci jsou do přírody uměle vypouštěni. To Vlček rázně odmítá.

„V České republice ani v Německu, odkud se k nám pravděpodobně šíří, nebyli vypuštěni žádní v zajetí odchovaní vlci,“ ujišťuje.