Pohled na centrum Kadaně z věže radnice.

Pohled na centrum Kadaně z věže radnice. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Kadaň prodala historické domy za pár tisíc, teď má za památky supercenu

  • 8
Kadaň získala mimořádnou cenu od Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Předalo jí zvláštní uznání za přístup k památkám, přičemž toto ocenění udělovalo vůbec poprvé. Kadaň od sdružení získala už v roce 1995 titul Město roku, který podle nepsaných pravidel znovu vyhrát nemůže.

"Je to uznání za to, že od našeho vítězství jsme v regeneraci historického centra nepolevili," přibližuje novou cenu starosta Jiří Kulhánek.

Diplom převzal při vyhlašování nového Města roku, kterým se stala Chrudim. Stejné uznání jako Kadaň pak získali i další dva bývalí vítězové, Prachatice a Kutná Hora.

Ocenění získala Kadaň mimo jiné i díky speciálnímu postupu při obnově památek. Nabídla domy v centru k prodeji za polovinu odhadní ceny, takže noví majitelé památky získali třeba jen za 50 tisíc korun.

"Nechtěli jsme z nich tahat peníze, když bylo jasné, že budou potřebovat spoustu dalších na opravu. Jeden dům jsme třeba prodali za 100 tisíc, majitel si pak vzal na opravu úvěr několik milionů. Bylo to tehdy hodně odvážné rozhodnutí, ale vyplatilo se," přibližuje Kulhánek.

Vedle prestižního diplomu získala Kadaň i finanční cenu. Jako vítěz krajského kola historických měst dostala 100 tisíc korun. Ty nyní pomáhají při opravě věže radnice.