Při kontrole narazili celníci na elektroniku bez dokladů v hodnotě téměř dvou...

Při kontrole narazili celníci na elektroniku bez dokladů v hodnotě téměř dvou milionů korun. | foto: Celní úřad pro Ústecký kraj

Rumunská dodávka vezla padělané mobily a chytré hodinky za dva miliony

  • 14
Na nedovolené napodobeniny či padělky mobilních telefonů a chytrých hodinek s logem nakousnutého jablka narazili začátkem týdne ústečtí celníci. Při kontrole vozu s rumunskou poznávací značkou na dálnici D8 objevili elektroniku v hodnotě téměř dvou milionů korun, ke které posádka neměla žádné doklady.

Během noční směny kontrolovala hlídka na dálnici D8 u Lovosic vozidla projíždějící směrem ke státní hranici s Německem.

„Krátce před 23. hodinou si hlídka vytipovala ke kontrole vozidlo značky Mercedes-Benz s vlekem určeným k přepravě osobních vozidel, rumunské imatrikulace,“ uvedl mluvčí ústeckých celníků Jiří Nejedlý.  

Důkladnější kontrola pak odhalila tři tašky zaplněné 45 kusy značkových mobilních telefonů a 16 kusy dámských hodinek.

Vyobrazení ochranné známky na zboží bylo věrohodné a zaměnitelné s originálním označením výrobku. Zpracování a způsob balení zboží však neodpovídaly kvalitě originálu.

Osádku vozidla tvořili tři muži a jedna žena, sedmatřicetiletý řidič nebyl schopen předložit k přepravovanému zboží jakékoliv doklady. Plagiáty iPhonů a chytrých hodinek Watch proto celníci zabavili. 

Hodnota zajištěného zboží, vyčíslená v ceně originálních výrobků, byla odhadnuta na téměř dva miliony korun. Případ předali celníci do správního řízení, v němž se rozhodne o výši pokuty a o propadnutí zboží.