Hana Novotná, která se věnuje canisterapii, se svými čtyřnohými pomocníky.

Hana Novotná, která se věnuje canisterapii, se svými čtyřnohými pomocníky. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Pacienty v Lounech navštěvují psi, nemocné potěší a pomohou s léčbou

  • 3
Velmi nesourodá psí dvojice dochází za seniory do nemocnice v Lounech. Čtyřnohé chlupáče, z nichž jeden je veliký a druhý drobek, doprovází Hana Novotná, která se canisterapii, čili metodě léčby psem, začala věnovat před čtyřmi lety.

Jakmile přijde Hana Novotná z Postoloprt se svými dvěma „psími lékaři“ za seniory do lounské nemocnice, vzbudí velký zájem. Každý se chce s přítulnými chlupáči pomazlit. 

Pozdvižení budí i jejich vzhled. Zatímco fenka irského vlkodava Ebi váží přes 70 kilogramů, vedle ní si vykračuje drobná fenka maltézského psíka Lily, která má jen necelé dva kilogramy.

Canisterapii neboli metodě léčby psem se Novotná začala věnovat před čtyřmi lety poté, co si pořídila fenku irského vlkodava. Zpočátku navštěvovala pacienty na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) lounské nemocnice.

„Setkala jsem se tam s mladým mužem, který měl velmi těžký úraz hlavy. Zprvu vůbec nereagoval na okolí, byl to takový hadrový panáček. Po několika setkáních s Ebi na ni začal reagovat, hladil ji a za půl roku dokázal vyslovit i její jméno. V ten moment jsem si naplno uvědomila, že tahle dobrovolnická činnost má opravdu smysl,“ uvedla Novotná.

Psí návštěva motivuje i k pohybu

Metodě se mohou věnovat jen terapeuti se psem, který má patřičný výcvik a složil zkoušku. Letos na jaře k Ebi přibyl malý chlupáč, maltézský psík Lily. 

„Jednou měsíčně nyní navštěvujeme seniory v lounské nemocnici. Je úžasné vidět, jak v přítomnosti psů ožijí, hladí je a povídají si s nimi. Řada z nich měla dříve pejska a ty hezké vzpomínky na společné chvíle se jim vracejí,“ přiblížila Novotná.

Psí návštěva seniory nejen rozveselí, ale motivuje je i k pohybu.

„Pes se pro naše klienty stává přítelem a pro mnohé je i motivací k rehabilitaci. Je zdrojem nových podnětů, přispívá k rozvoji jemné motoriky a také ke snížení osamělosti a uzavřenosti,“ potvrdila Jana Hendrychová, sociální pracovnice z oddělení sociálních lůžek lounské nemocnice.

Každá fenka má svoji roli. Větší Ebi je dáma s velkým D, u některých ale může zpočátku vzbuzovat i obavy. 

„Irští vlkodavové jsou povahově velmi klidní. Kontakt si nevynucují, stojí u člověka, dívají se na něj a čekají na pohlazení, během chvíle jsou obavy pryč. To Lily je šašek, jenž se předvádí, senioři si ji mohou vzít i do náruče a pochovat,“ dodala Novotná.