Obžalovaný bývalý policista Michal Havel u soudu

Obžalovaný bývalý policista Michal Havel u soudu | foto: Libor Zavoral, ČTK

Expolicista prodával informace podsvětí, tvrdí žalobce. Žádá pět let vězení

  • 5
Státní zástupce navrhuje pro bývalého ústeckého kriminalistu Michala Havla pět a půl roku vězení. Považuje za prokázané, že Havel prodával informace do drogového podsvětí. Mimo to mu navrhuje i půlmilionový peněžitý trest.

Havel čelí obžalobě ze zneužití pravomoci, přechovávání drog a podvod. U policie už nepracuje.

Podle žalobce na úplatcích přijal nebo žádal dohromady asi půl milionu korun. Za to dodával informace z vyšetřování. Všechny skutky popsané v obžalobě považuje státní zástupce Radek Bělor za prokázané. Havla podle něj kromě svědků usvědčují odposlechy a SMS.

Peníze Havel podle žalobce žádal a nakonec také dostal přes prostředníka od Pavla Kroka, odsouzeného organizátora distribuce a vývozu drog na Ústecku, Slovensku a v Belgii. 

Částku 200 tisíc korun měl zaplatit za to, že Havel vyřeší trestní oznámení, které na něj údajně podal jeho známý právě kvůli obchodu s drogami. Žádné takové trestní oznámení ale podle žalobce neexistovalo. Havel je proto obžalován i z podvodu.

Dalších 100 tisíc korun žádal Havel podle státního zástupce od muže, kterému přislíbil, že vyřeší jeho vysoký dluh. Havel jakoukoli vinu popřel s tím, že jde o spiknutí lidí, které jako kriminalista protidrogového oddělení sám stíhal (více v článku Je to komplot podsvětí, hájí se bývalý policista obžalovaný z korupce).

U obžalovaného doma se našly drogy

Kromě úplatků se Havel zpovídá i z toho, že u něj doma bylo při domovní prohlídce nalezeno 20 gramů kokainu, dalšímu člověku dal pervitin. 

Havel už dříve tvrdil, že kokain u něj inspekce našla krátce po jeho zatčení za podivných okolností. „Ptali se mě, kde mám klíče od garáže, že ji chtějí také prohledat. Řekl jsem, že je mám v autě, kterým jsem ráno z garáže odjížděl. Oni na to, že pro ty klíče pojedeme,“ vyprávěl tehdy u soudu.

„Reagoval jsem, že je naprosto nevhodné, aby mě v průběhu domovní prohlídky někam odváželi. Nakonec mě odvezli, byl jsem pryč asi třicet minut. Po mém návratu mi oznámili, že na půdě něco našli,“ pokračoval Havel.

„Dle mého názoru je prokázané, že sám užíval návykové látky,“ uvedl však nyní Bělor v závěrečné řeči.

Havlovi, který v roce 2014 strávil po zatčení několik týdnů ve vazbě, hrozí podle právní kvalifikace případu až deset let vězení. Z řad policie byl krátce po obvinění propuštěn.

Kromě Havla stojí před soudem další čtyři obžalovaní, z nichž někteří podle spisu předali nebo zprostředkovali pro Havla úplatek. Třem z nich navrhuje žalobce podmínky. Dvěma vězení, ale jako souhrnný trest už za dřívější odsouzení.

,