Policisté nevylučují, že část sochy skončila ve sběrně kovů. Ilustrační foto

Policisté nevylučují, že část sochy skončila ve sběrně kovů. Ilustrační foto | foto: Lukáš Táborský, MF DNES

Bronzové soše chlapce uřízli nohu, amputovat ji mohl zloděj kovů

  • 4
Neznámý vandal odřízl levou nohu chlapce z bronzového sousoší kráčejícího chlapce s dívkou v Teplicích. Škodu policie vyčíslila na 400 tisíc korun. Policisté nyní prověřují, zda se jednalo o vandalský čin, nebo část sochy v teplických Trnovanech odcizil sběrač barevných kovů.

"Vandalovi hrozí za přečin poškození cizí věci trest odnětí svobody na jeden rok. V případě, že by jako motiv jednání pachatele bylo vlastní obohacení, případ by byl kvalifikován jako přečin krádeže. Za ten by mohl soudce zloděje poslat až na pět let za mříže," informoval mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Případ rozřezané sochy řešili policisté v Ústeckém kraji také v říjnu letošního roku. Cizinecká policie tehdy při náhodné kontrole zaparkovaného vozidla objevila v Jiřetíně pod Jedlovou rozřezanou sochu Dívka se závojem, která stávala před varnsdorfskou základní školou.

Zloději tehdy způsobili škodu asi 360 tisíc korun, sochu chtěli rozřezanou na díly prodat do sběrných surovin.

Celá bronzová socha dívky zmizela v listopadu z pomníku dětských obětí války v Lidicích na Kladensku. Díky sbírce už je hotová kopie sochy, obnově ale zatím brání spoluautor poškozeného pomníku (více čtěte zde).

,