Bouřňák čeká přestavba, známý krušnohorský hotel získá původní podobu

  • 1
Rozsáhlou přestavbou projde oblíbený turistický cíl na vrcholu hory Bouřňák v Krušných horách. Stejnojmenný hotel, jenž byl původně první českou turistickou chatou v Krušnohoří, dostane původní podobu a zároveň se promění v moderní zařízení, které bude splňovat současné nároky na ubytovací služby.

„Dokončujeme plánovací práce na projektu, který hotelu navrátí jeho vizuální podobu. Lokalitu Bouřňáku jsme si oblíbili jako turisté, ale především nám dává smysl investovat do hotelu v kontextu pokračující revitalizace a rozvoje této části Krušných hor. Po rekonstrukci počítáme s tím, že hotel budeme i dlouhodobě provozovat,“ říká k projektu Martin Kodeš, místopředseda představenstva developerské společnosti J&T Real Estate.

Autorem myšlenky postavit na Bouřňáku turistickou chatu byl duchcovský učitel, zakladatel krušnohorské turistiky a první lyžař v Krušných horách Karel Lím.

Právě jemu a dalším stavitelům se v roce 1927 podařilo získat pozemek od Lobkowiczů a podle návrhu architekta Josefa Höricha vybudovali hodnotnou prvorepublikovou stavbu, která se stala vyhledávaným cílem návštěvníků hor. Základní kámen chaty byl položen roku 1928 a v roce 1930 byla otevřena.

Současná podoba hotelu vznikala v průběhu desetiletí, kdy byl několikrát upravován často necitlivými zásahy. J&T ho chce nyní co nejvíc přiblížit originálnímu projektu.

Jakmile firma získá všechna potřebná povolení, pustí se do očištění konstrukce od nevhodných stavebních prvků včetně úpravy střechy. Následovat bude přestavba vnitřních dispozic a instalace kompletně nových rozvodů. Na závěr projektu se proměny dočká i asfaltová plocha před budovou.

„Po dokončení projektu zde vznikne přibližně deset moderních apartmánových pokojů, k dispozici bude i sauna nebo sluneční terasa. Pro hotelové hosty i příchozí výletníky počítáme s novou restaurací s kapacitou 25 osob pro vnitřní sezení a venkovní terasou,“ sdělil ředitel marketingu firmy Jiří Ochetz.

První návštěvníky by mohla oživená dominanta horského vrcholu přivítat už za čtyři roky.