Nedělní vítr zlomil i chráněnou borovici, její torzo nechá Most nejspíš stát

  • 1
Unikátní památný strom označovaný jako borovice Schwerinova, který roste na soukromém pozemku v Mostě-Zahražanech, nevydržel nedělní přechod tlakové níže Julie. Silný vítr odlomil horní polovinu kmene. Město nyní čeká na vyjádření dendrologa.

Vzácná borovice roste v jedné ze zahrad v ulici U Města Chersonu. V době posledního dendrologického posouzení, kterým prošla v roce 2018, dosahovala výšky 26 metrů, obvod jejího kmene byl 226 centimetrů a stáří bylo určeno na 90 až 110 let. 

„Jedná se o neobvyklý taxon stromu, který byl kvůli své ojedinělosti a velikosti už v roce 1987 vyhlášen jako strom chráněný státem,“ sdělila Jitka Bastlová, referentka ochrany přírody a krajiny mosteckého magistrátu. 

V současné době je podle ní torzo stromu stabilní, dendrolog se na něj přijde podívat v příštím týdnu. Posoudí, zda je strom napadený nějakou chorobou. Pak se radnice rozhodne, jak s torzem dále naloží. Je však pravděpodobné, že přistoupí k jeho ošetření a na místě zůstane. 

„O jiné možnosti v tuto chvíli ani neuvažujeme. Ale samozřejmě bude záležet na tom, co řekne dendrolog,“ potvrdila Bastlová s tím, že borovice byla dosud v dobrém stavu a přežila i několik silných větrů. „Ten poslední se jí ale bohužel stal osudnou,“ konstatovala.

Borovice Schwerinova je vzácně vypěstovaný jehličnatý strom, kříženec mezi borovicí vejmutovkou a borovicí himalájskou. Název dostala po německém dendrologovi, v jehož parku ve Wendisch – Wilmersdorfu u Berlína vyrostla ze semen neznámého původu. V severozápadních Čechách je tato borovice unikátní.

Město Most má na svém území více památných stromů, například čtveřici vzrostlých dubů nebo lipovou alej u oblastního muzea. Podle Bastlové přežily všechny ostatní chráněné stromy řádění větru bez úhony.