Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Policista může pozbýt prověrku, koupil pozemky s mužem s temnou pověstí

  • 0
Národní bezpečnostní úřad vyšetřuje kvůli majetku dalšího policistu ze severočeské hospodářské kriminálky. Zaměřil se na Josefa Kadeřábka, který se svým přítelem zapleteným do vydírání nakoupil rozlehlé pozemky v Hrobčicích a chce je změnit na stavební parcely.

"Já o ničem nevím, obraťte se na NBÚ," nechtěl se Kadeřábek o případu bavit a ukončil telefonát. Podobně reagoval i jeho nadřízený Dušan Šoltés: "Nic vám k tomu říkat nebudu. Ani nevím, jestli jste novinář. Ještě nějaký dotaz?"

Národní bezpečnostní úřad nesděluje informace ke konkrétním případům a neudělal to ani nyní. Podle informací MF DNES ale na konci loňského roku zahájil řízení o odebrání policistovy prověrky.

O vyšetřování týkajícím se Josefa Kadeřábka navíc vědí i na radnici v Hrobčicích.

"Měli jsme tu kontrolu. Nevím přesně, zda z policejní inspekce nebo Bezpečnostní informační služby, ale ptali se na pana Kadeřábka. Vyžádali si nějaké dokumenty a zajímali se hlavně o jeho žádost, aby se v novém územním plánu jeho pozemky změnily na stavební," popsala starostka Jana Syslová.

Policista skoupil pozemky, podnikat s nimi nesmí

MF DNES loni popsala, jak Kadeřábek se Zdeňkem Sedlákem a dalšími dvěma lidmi nakoupil pozemky o celkové rozloze 177 630 metrů čtverečních. Každý zaplatil 466 568 korun a získal přesnou čtvrtinu.

Kadeřábek jako policista podnikat nesmí a hned také přispěchal s vysvětlením, že pozemek koupil jen kvůli velmi lákavé ceně, ale o jeho dalším prodeji neuvažuje.

Nicméně předseda stavební komise a hrobčický radní Robert Schuran oznámil, že podle studie chtějí noví majitelé louky rozdělit na parcely asi pro 20 rodinných domů (o záměrech s pozemky zde).

Kadeřábkův problém: kamarád Sedlák

Zarážející jsou už samotné Kadeřábkovy styky. Zdeněk Sedlák byl považovaný za bosse teplického podsvětí a třeba v roce 1995 byl obviněný z vydírání a omezování osobní svobody.

Pětice mužů tehdy v Praze vtáhla podnikatele do auta a chtěla po něm 30 milionů. Při předání peněz policie vyděrače pochytala, tři z nich měli v rukou nelegálně držené pistole. Sedlák strávil rok ve vazbě.

"Znám ho déle než deset let a považuji ho za řádného člověka," prohlásil o něm Kadeřábek. Sedlákovu minulost zná, jeho kamarád se už ale prý polepšil.

"V minulosti pochybil, za toto pochybení byl odsouzen a řádně odpykal svůj trest," dodal Kadeřábek (vyjádření Kadeřábka zde).

NBÚ ale nyní zjišťuje, zda Kadeřábkovy styky a aktivity neznamenají bezpečnostní riziko. Policista se totiž díky prověrce může seznamovat s některými důvěrnými informacemi, a úřad proto řeší, zda mu to dovolí i nadále.

Úřad se takto zabývá už prověrkou Michala Eisnera, rovněž ze severočeské hospodářské kriminálky. Zajímá se o jeho nadstandardní finanční poměry. Eisner vlastní miliony, které si jako policista vydělat nemohl. Sám tvrdí, že je má díky štěstí v loterii. Ani o jeho prověrce NBÚ ještě nerozhodl (o Eisnerově případu zde).