Mlýnská ulice chátrá, nemá se o ni kdo starat. Vlastnictví ulice už řeší 10 let...

Mlýnská ulice chátrá, nemá se o ni kdo starat. Vlastnictví ulice už řeší 10 let soudy. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Ulice chátrá, chodník zasypává kamení. Soud už léta řeší vlastnictví

  • 3
Svého času prestižní Mlýnská ulice dnes představuje ostudu Teplic. Z nezajištěných svahů se na komunikaci sesouvá zemina, na místě přitom nemá kdo zasáhnout, protože vlastnictví ulice řeší několik let soud. Ve středu spor začal projednávat už podruhé.

Mlýnská ulice sevřená mezi dvěma strmými svahy tvoří přirozenou spojnici Teplic s Šanovem a díky bezprostřední blízkosti lázeňských domů jde o lukrativní lokalitu. Místo ubytování a služeb však své okolí spíše ohrožuje. Několik tun kamení se ze svahu naposledy sypalo před několika měsíci.

„Pozemky ve vlastnictví města jsou zasíťovány. Zbývající části svahu včetně pozůstatků budov ale patří společnosti Simmex, takže jsme je do zabezpečení celého svahu nemohli zahrnout,“ připomněl náměstek teplického primátora Hynek Hanza.

Za společností Simmex, která vlastní pozemky po obou stranách silnice včetně torza obřího lázeňského domu, stojí místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík. Neutěšený stav lokality ho mrzí, ke zlepšení situace však podle něj v nejbližší době nedojde. „Co chvíli tam posílám zahradnickou firmu, ale dokud nerozhodne soud o tom, komu pozemky patří, tak s nimi nebudu nijak významněji nakládat,“ uvedl Portlík.

Spor se táhne od roku 2006

Soud o určení vlastnictví se táhne od roku 2006. Simmex se o nemovitosti přetahuje s předchozím vlastníkem, firmou Taxis Promotion. Člen představenstva této firmy totiž lukrativní pozemky prodal Simmexu bez vědomí svých společníků.

„Byl jsem tehdy předsedou představenstva a o prodeji jsem nevěděl. I cena byla podivná. Simmex za pozemky zaplatil pouze 3 miliony korun, tedy ani ne desetinu tržní hodnoty,“ řekl u soudu nynější místopředseda představenstva Taxis Promotion Václav Teubner.

Teplický soud ve sporu rozhodl ve prospěch Simmexu, protistrana se však odvolala a krajský tribunál věc vrátil zpět do Teplic. Další série projednávání začala včera. „Že soud trvá téměř 11 let, je velmi smutné. Poškozuje to mě jako vlastníka, ale i město Teplice, pro které je tato lokalita zásadní,“ uvedl Tomáš Portlík.

Není s kým jednat, tvrdí radnice

Mlýnská ulice

Mlýnská ulice dostala své jméno podle několika mlýnů vybudovaných na potoce Katzbach. Potok napájel mohutný pramen pod dnešními lázněmi Beethoven.
Poté, co v roce 1879 vřídlo vyschlo, mlýny ustoupily lázeňským domům, hotelům a dalším budovám, kterých bylo před 2. světovou válkou v ulici 60.
Po válce začala jejich postupná demolice. Věhlas ulici měl vrátit rozlehlý lázeňský dům, který však nebyl nikdy dostavěn.

Přestože je poznámka o soudním řízení uvedena i v katastru nemovitostí, Tomáši Portlíkovi se už ozvalo několik zájemců o koupi či pronájem pozemků. „Pokud soud vyhrajeme, tak jejich projekty vyhodnotíme. Chvátat na to ale nebudu. Plocha umožňuje leccos,“ poznamenal Portlík s tím, že problematičtějších částí pozemků by se rád zbavil.

„Otázkou je, co s nedostavěným lázeňským domem. Jeho koncept je zastaralý, těžko na něm něco dostavět. Asi bude levnější budovu zbourat,“ vyjádřil Portlík přání mnoha obyvatel Teplic.

Zástupce Simmexu také přislíbil, že bude své záměry s lokalitou konzultovat s teplickou radnicí. „Určitě se budu ptát Teplic na jejich představu. Do žádného barbarství se však pouštět nebudeme. Lokalita je to příliš cenná,“ předeslal Portlík.

To si uvědomuje i město, které má na rozvoji historického území značný zájem. „Do doby vyřešení vlastnických práv je však nemožné jakkoli jednat. Nevíme totiž s kým,“ dodal náměstek Hynek Hanza.