Běžec zemřel krátce po proběhnutí cílem (ilustrační snímek).

Běžec zemřel krátce po proběhnutí cílem (ilustrační snímek). | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Za smrt běžce na půlmaratonu mohlo selhání srdce, přispěla i viróza

  • 17
Lékaři už určili přesnou příčinu smrti osmadvacetiletého muže z Prahy, který zemřel bezprostředně po doběhu zářijového půlmaratonu v Ústí nad Labem. Běžci selhalo srdce, jeho kolapsu s velkou pravděpodobností napomohla i počínající viróza.

Určení příčiny smrti zabralo téměř měsíc. Stanovily ji až dodatečné laboratorní testy z různých medicínských odvětví. „Příčinou úmrtí bylo selhání srdce,“ konstatoval mluvčí ústecké Masarykovy nemocnice Jiří Vondra.

MF DNES se podařilo zjistit, že za nečekaným kolapsem nestála vrozená srdeční vada, ale pravděpodobně podcenění momentálního zdravotního stavu. Běžec se totiž před startem půlmaratonu necítil dobře a začínaly se u něj projevovat příznaky nastupující nemoci. Přesto však na start závodu nastoupil.

Sportovci musí být na startu fit, nabádá kardiolog

Ústecký kardiolog Jaroslav Homola před podceňováním viróz při fyzické zátěži amatérských sportovců varuje.

„Může to skončit fatální poruchou srdečního rytmu a dotyčný pak na místě zemře náhlou smrtí. Amatérští sportovci by takovou nálož měli podstoupit zdraví. Neměli by mít virózu, měli by být prostě fit,“ je přesvědčený Homola.

I profesionálové by dle jeho názoru měli na jistotu vědět, že mají zdravé srdce.

„I v NHL padli hokejisté, kteří vydělávali miliony dolarů, ale nikdo jim neudělal za celou dobu závodní kariéry echokardiografii. Z ní by šlo zjistit, že má třeba hypertrofickou kardiomyopatii, což je těžší onemocnění srdečního svalu, která ho ohrožuje při zátěži,“ dodal kardiolog.