Petr Benda kvůli svému podnikání v realitách čelil i před volbami takovýmto billboardům.

Petr Benda kvůli svému podnikání v realitách čelil i před volbami takovýmto billboardům. | foto: ČTK

Benda prohrál spor s místopředsedou VV o článek Asociální demokrat

  • 8
Bývalý šéf severočeské ČSSD Petr Benda prohrál spor se čtvrtletníkem Krajský ex-press místopředsedy VV Tomáše Jarolíma. Benda u soudu žádal, aby mu čtvrtletník umožnil zveřejnit odpověď na Jarolímův článek "Asociální demokrat" o tom, že Benda ve svém teplickém domě rozdal výpovědi chudým nájemníkům.

Soud rozhodl, že Krajský ex-press Bendovu odpověď zveřejnit nemusí. Benda tak navíc musí Jarolímovi zaplatit přes 25 tisíc korun za náklady řízení.

"Nejednalo se o tvrzení, které by se dotýkalo vážnosti, cti a důstojnosti. Šlo pouze o hodnocení a subjektivní náhled autora článku," zdůvodnil zamítnutí žaloby soudce Tomáš Hodný.

Bendův obhájce Pavel Hertus s rozsudkem nesouhlasí. "Počkám ještě na písemné odůvodnění, ale s největší pravděpodobností panu Bendovi doporučím, aby se odvolal," poznamenal Hertus.

Článek vznikl už v roce 2008 a Jarolím, který tehdy noviny Krajský ex-press také sám vydával, Bendovu žádost o odpověď odmítl. Pak vydavatelství prodal společnosti Rigpa, kterou sice sám vlastní a je i jejím jediným jednatelem, spor to ale dokázalo zamotat tak, že se soud táhl od prosince 2009 dodnes (více čtěte zde).

Soud o omluvu zatím pokračuje

Tím, že čtvrtletník nebude muset po třech letech zveřejnit Bendovu reakci na článek, spor ale nekončí. Benda totiž po Jarolímovi i po Krajském ex-pressu požaduje i omluvu. Dotklo se ho, že o něm Jarolím v článku napsal, že neoplývá politickou inteligencí, nestydí se lhát a mění názory ze dne na den.

O omluvě zatím soud nerozhodl. Žalobu na ochranu osobnosti a žádost o omluvu odročil na srpen kvůli komplikovaným procesním věcem, z nichž dosud není jasné, proti komu a jak se má vést žaloba. Už z nynějšího rozsudku je ale zřejmé, že Benda neuspěje ani s žádostí o omluvu.

,