Při čištění vypuštěného rybníka se utopil bagr, vcuclo jej řídké bahno

  • 30
Bahno vypuštěného rybníka v Zámecké zahradě v Teplicích uvěznilo bagr, který pracoval na obnově vodního díla. Těžký stavební stroj doslova vcuclo řídké bahno a ten zapadl až po kabinu.

„Bagr měl odhrabávat bahno a deponovat ho na okrajích rybníku, ale nějak ho to vtáhlo. Propadávat se začal už ve čtvrtek odpoledne a do rána ještě trochu sesedl,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Teuschelová.

Z bahna se stroj sám nedokázal dostat. „Dnes ráno museli na vytahování použít těžší bagr, aby ten zapadlý vyhrabal,“ dodala Teuschelová.

„K žádnému poničení kulturní památky ani přírody nedošlo. Při zapadnutí bagr ničemu neublížil, vyjma sebe sama,“ uvedla vedoucí odboru. 

„Obecné ohrožení mohu vyloučit, stavebník místo ohradil kovovým zábradlím a páskami. Navíc je přítomna obsluha, která hlídá, aby tam někdo nešel,“ doplnila Teuschelová.

Staveniště město předalo firmě 1. dubna a práce na obnově rybníka začaly zhruba před čtrnácti dny.

Napřed se místo muselo uklidit od nahromaděného odpadu a rybník dovypustit, teprve poté mohlo začít odbahňování.

Poškozený bagr patří firmě, která obnovu rybníka provádí. Na její vyjádření portál iDNES.cz zatím čeká.

Bez vody je rybník v Zámecké zahradě už déle než půl roku, radnice jeho vypouštění zahájila loni v říjnu.

Při revitalizaci vodní plochy, která by měla trvat až 21 týdnů, se upraví koryta nátoku, zbourá se objekt vypouštění a vybuduje se nový požerák, což je vypouštěcí zařízení rybníka.

Ten který bude zabudovaný do nové kameno-betonové stěny. V ní bude umístěn i odběrný objekt pro možnost čerpání povrchové vody.

„Budou opraveny i opěrné zdi a schodiště. Dále dojde k opravě nebo doplnění chybějícího opevnění břehové linie ostrova. Podél pěšiny a komunikace bude opevnění doplněno a opraveno. A samozřejmě budou odtěženy i sedimenty ze dna nádrže,“ popsala práce Teuschelová.