Ropáci, figury výtvarnice Barbory Šalamounové z filmu Jana Svěráka, který za něj dostal studentského Oskara.

Ropáci, figury výtvarnice Barbory Šalamounové z filmu Jana Svěráka, který za něj dostal studentského Oskara. | foto: www.ilustratori.cz

Autorka ropáků vyhrála soud, zoopark vystavil plastiky bez jejího svolení

  • 10
Výtvarnice Barbora Šalamounová, autorka ropáků známých z filmu Jana Svěráka, dostane od chomutovského zooparku 150 tisíc korun. Ústecký krajský soud mu uložil tuto pokutu za to, že si plastiky nechal vyrobit od místního umělce a porušil tím její autorská práva.

Vystavit tři ropáky se vedení zooparku rozhodlo v roce 2000, umístilo je v zákoutí poblíž pavilonu tuleňů, kde probíhala expozice až do roku 2008. "Když zoopark získal povolení od režiséra Jana Svěráka, oslovil místního výtvarníka Vojtěcha Návrata," popsala vedoucí propagace Martina Pelcová.

ROPÁCI

Film je fiktivním dokumentem o objevu a výzkumu zvláštního fiktivního druhu zvířete ropáka, které žije v severních Čechách, živí se uhlím a nade vše miluje výfukové zplodiny. Ropák, podobný lachtanu, je menší tvor žijící ve velmi znečištěném prostředí.

Zhruba po roce se však o vystavených figurách dozvěděla Šalamounová a požádala o zrušení expozice. "Napsala jsem dopis s tím, že existují autorská práva, že nemají moje svolení ani mě o něj nikdo nežádal. Ředitelka odpověděla, že lituje, a tím to skončilo," přiblížila výtvarnice.

Reakce ji dopálila. "Autorská práva se podceňují, housku na krámě si také nemůžu jen tak vzít," rozzlobila se Šalamounová a zoopark zažalovala. A to hned o dvě částky po 50 tisících korun.

50 tisíc jim daruji, říká výtvarnice

"Jedna je za to, že se neptali na povolení a obohatili se na můj úkor díky vstupnému. Druhá kvůli znehodnocení plastik, protože byly provedeny někým jiným, kdo je neudělal přesně. Byla to špatně odvedená práce," uvedla autorka originálů.

Před několika dny ústecký krajský soud rozhodl v její prospěch. Chomutovský zoopark má výtvarnici uhradit i s úroky z prodlení a soudními poplatky 150 tisíc korun. "Odvolávat se nebudeme, trest přijímáme, sice jde o vysokou částku, ale zaplatíme ji," prohlásila Pelcová.

Nečekaně se však zachovala Šalamounová. "Jednu z částek, 50 tisíc korun, jim daruji. Budu ale chtít darovací listinu," řekla.