Hellerova vila v Ústí nad Labem.

Hellerova vila v Ústí nad Labem. | foto: Miloslava Hálová, MF DNES

Zapomenutého průkopníka funkcionalismu připomíná nový česko-německý web

  • 0
Jméno architekta Hanse Richtera, rodáka z Království na Šluknovsku, dějiny československé architektury skoro neznají. Na severu Čech i v sousedním Sasku byl přitom průkopníkem funkcionalismu a jedním z nejradikálnějších zástupců meziválečné moderní architektury v Drážďanech. Teď jeho dílo ožívá alespoň na webu.

„První ploché střechy na severu Čech prosadil on, například na vilách ve Šluknově a ve Varnsdorfu,“ říká historik ústeckého muzea Martin Krsek.

Richterova tvorba i život nicméně zůstávaly po dlouhá léta na české i německé straně prakticky neznámé. To se teď ale mění. 

Díky spolupráci s historičkou drážďanského muzea Claudií Quiring se podařilo shromáždit množství materiálů a spustit web hans-richter.eu, který prezentuje nejen životopis samotného architekta, ale i soupis jeho tvorby a přehled dochovaných realizací včetně popisu, fotografií a výkresů. Pro ty, kteří chtějí stavby vidět osobně, pak je k dispozici i mapa. 

Zdokumentovat stavby nebylo jednoduché. „Všechny Richterovy podklady shořely v únoru 1945 při bombardování Drážďan. Hledaly se tak materiály rozptýlené u bývalých stavebníků nebo v archivech,“ popsala náročnost prací Claudia Quiring.

Na německé straně se muzejníkům podařilo identifikovat sedm staveb, například v Drážďanech je to moderní sídliště Trachau či památkově chráněná vodárenská věž v Hellerau.

V Česku bylo objeveno devět staveb, všechny v Ústeckém kraji. „V Krásné Lípě postavil snad největší funkcionalistickou vilu v republice vůbec a hala tamní textilní továrny přezdívaná Skleník snese progresivitou architektury srovnání s Veletržním palácem v Praze. Jednou jeho stavbou, Hellerovou vilou, se pak může pyšnit i Ústí nad Labem,“ poznamenal Krsek.

Ačkoli se jedná o cenné stavby, žádná z nich podle něj dosud není pod památkovou ochranou.