Ve výkopech ne hlubších než 40 cm nalezli archeologové v Lounech zbytky dávného...

Ve výkopech ne hlubších než 40 cm nalezli archeologové v Lounech zbytky dávného zdiva. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Archeologové odkrývají historii Loun. Našli kus původní hřbitovní zdi

  • 0
Veřejnosti dosud nepřístupný prostor za lounským chrámem sv. Mikuláše prozkoumávají archeologové. Pátrají v hloubce do 40 centimetrů po fragmentech z dávné historie města. Odkryli pozůstatky zdi, která pravděpodobně ohraničovala původní hřbitov.

„Velká část terénu je poničená podzemními inženýrskými sítěmi. Asi nejzajímavější objev je zbytek zdiva skládaného z opuky v délce kolem dvou metrů,“ vysvětluje archeolog Aleš Káčerik ze společnosti Archeo Sever.

Není podle něj vyloučeno, že by zídka mohla být starší, než je doba výstavby sakristie kolem roku 1763, a mohlo by tak jít o původní hřbitovní zeď.

Původní kostel s hřbitovem se začal stavět na tehdy nejvyšším místě města ve 13. století. Z nejstarší doby se dochovala pouze věž, kterou ničivý požár roku 1517 poškodil nejméně.

Našly se i mince

„Nově založený kostel vyplnil téměř celou plochu hřbitova. Přesto se zde pohřbívalo až do josefínských reforem v osmdesátých letech 18. století a hřbitovní zeď byla zbouraná v roce 1838,“ doplnil historik Jaroslav Havrlant.

Kromě toho odborníci nalezli i několik mincí, jejich datování bude předmětem dalšího zkoumání. Archeologický výzkum potrvá do poloviny listopadu.

Odborníky poté vystřídají dělníci, kteří na místo vrátí dlažbu z čedičových kamenů a malnického řasáku. Radnice má poté v plánu prostor otevřít.