Zasahující policisté při vniku aktivistů do dolu Bílina na Mostecku (24.6.2017)

Zasahující policisté při vniku aktivistů do dolu Bílina na Mostecku (24.6.2017) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Aktivista po zásahu močil krev, napadají ekologové postup policie v Bílině

  • 68
Aktivisté, kteří v sobotu u Braňan na Mostecku demonstrativně vnikli do lomu Bílina, nechají prověřit postup policie, jež proti nim zasáhla. Ekologové totiž tvrdí, že se někteří policisté dopouštěli excesů. Policie jejich nařčení odmítá.

Všem 133 lidem, kteří vnikli do lomu, hrozí za přestupky pokuty do 15 tisíc korun. Aktivisté strávili část soboty pod jedním z rypadel. Policie je odtud musela vyvádět (psali jsme o tom zde).

„Během zásahu například došlo ke zranění v obličeji jednoho účastníka a naražení ledvin. Potom močil krev. To neodpovídá standardnímu zákroku,“ prohlašuje Mikuláš Černík z hnutí Limity jsme my. I on se protestu účastnil.

S takovým tvrzením ale policie nesouhlasí. „K oddělení zaklesnutých aktivistů policisté použili hmaty a chvaty. Při tomto zákroku nedošlo k žádnému zranění,“ říká krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Mezi zajištěnými v lomu bylo i téměř 30 cizinců. U nich se podle Černíka přístup policie lišil. „Byli s rukama zavázanýma za zády asi osm hodin v autobuse bez vody. Ve srovnání s tím, jak se zacházelo s ostatními účastníky, to nebylo vůbec fér,“ dodává Černík.

Žádnou oficiální stížnost ani podnět na chování svých lidí policie dosud neobdržela. Aktivisté ale upozorňují, že jsou v kontaktu s krajským policejním ředitelem a věří, že bude tuto věc řešit.

Policisté vyčíslují náklady

„Doufám, že policejní ředitelství z toho vyvodí důsledky pro ty jednotlivé policisty,“ poznamenává Černík.

Policie stále vypočítává náklady na víkendové opatření i to, kolik policistů se akce zúčastnilo. V terénu byly pořádkové jednotky, jízdní policie, nad oblastí létala policejní helikoptéra.

Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký původně uvedl, že firma vyčíslí škody. Nyní ale společnost prohlásila, že po narušitelích žádnou náhradu za vnik do dolu vymáhat nebude, protože zastavil jen těžbu skrývkových hornin.

Aktivisté demonstrovali už v sobotu dopoledne v Horním Jiřetíně, kde měli klimatický kemp, za budoucnost bez uhlí. Asi 300 jich vytvořilo lidský řetěz.

,