Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

STO OBJEVŮ: Pasterizace nám zaručila mléčné dobroty bez rizika

Díky pasterizaci si pochutnáte a nemusíte se bát zdravotních následků. Na syna chudého koželuha velice slušný objev, že? Seriál o nejvýznamnějších lidských objevech vydával Magazín Víkend.
Mikrobiolog a chemik Louis Pasteur při práci

Mikrobiolog a chemik Louis Pasteur při práci | foto: Profimedia.cz

Místo: jedno učňovské středisko na Slovensku. Rok: 1951. A problém. Velký problém. Jeden mladík za druhým uléhá s podobnými zdravotními příznaky. Nejdřív je trápí něco jako chřipka, vzápětí jejich stav přechází do vysokých horeček, strašných bolestí hlavy, zvracení, objevují se třes, tuhnutí svalů, projevy nervové obrny.

Klíšťová encefalitida! U jednoho, deseti, stovky, dalších a dalších jinochů. V kraji kolem Rožňavy je nakonec nakaženo 600 lidí, Evropa u téhle choroby dodnes nepoznala větší epidemii. Jak k ní mohlo dojít?

Experti na to zanedlouho přišli. Slovenští zemědělci potají pančovali kravské mléko kozím, přes které se virus dostal až do svačin učňů i dalších obyvatel. Všemu by se tehdy podařilo zabránit, kdyby mlékárna problematické mléko pasterizovala.

Jenže zařízení k této metodě konzervace potravin bylo zrovna rozbité. Než aby podnik utrpěl finanční ztrátu, raději poslal mléko dál neošetřené. A dopadlo to katastrofou.

Stop tuberkulóze

Z celého příběhu je pro nás klíčové především jedno slovo: pasterizace (někdy zmiňovaná též jako pasterace). Jméno dostala po svém duchovním otci Louisi Pasteurovi, který ji v 19. století vyvinul pro francouzské válečné loďstvo k zamezení octovatění vína.

Mikrobiolog a chemik Louis Pasteur ve své laboratoři

Všechno je to vlastně jednoduché: potravina je tepelně opracována za přesně daného poměru času a teploty, ničí se tím mikroorganismy, jež by mohly šířit závažná onemocnění. To vše za předpokladu, že se nezhorší kvalita produktu – nikdy na něj nepůsobí teplota vyšší než 100 °C.

Čas, teplota a způsob pasterizace se každopádně může lišit. U mléka jde jednou o půl hodiny při 63 °C, jindy jen o půl minuty při 72 °C. Ovocným šťávám stačí pouze desetivteřinová bleskovka, na zeleninu funguje gama záření, na červené maso horká pára s následným prudkým zchlazením.

Ať už to probíhá jakkoli, lidstvu tento vynález náramně pomohl. Vždyť přes mléko se do zavedení pasterizace přenášela i tuberkulóza. A konzervace podle francouzského biologa zaručila rovněž větší trvanlivost potravin.

Mladičký doktor

Tři otazníky

  • MÁ PASTERIZACE I NEVÝHODY? Ano, snižuje počet vitaminů citlivých na teplotu, případně i minerálů.
  • JAKÉ JSOU DRUHY PASTERIZACE? Vysoká – týká se např. výroby konzumního mléka. Krátkodobá šetrná – věnuje se většině kysaných výrobků, čerstvým měkkým sýrům a tvarohům. Dlouhodobá – pracuje s tvrdými a zrajícími sýry.
  • VYNIKAL PASTEUR I V JINÉM OBORU? Propadl výtvarnému umění. Když se sousedka dozvěděla, že se jako mladík dal na chemii, řekla prý: „Není škoda takového geniálního malíře?“

Jedno je jisté – Pasteurův otec by se hodně divil, s jakou učenou chytristikou se jeho synáček proslavil. Později uznávaný vědec se totiž narodil do domácnosti chudého koželuha, který pochopitelně předpokládal, že Louis bude jednou pokračovat v tátově řemesle.

Dopadlo to jinak, kluk díky své píli už ve dvaceti promoval jako doktor přírodních věd. Vedle již zmíněné metody tepelné sterilace přišel i na vakcíny proti sněti slezinné a vzteklině. Po celém světě má několik pomníků, pojmenovali po něm učené společnosti, náměstí, stanice metra, muzea i asteroid.

Škoda, že si toto před víc než půlstoletím nezopakovali včas mlékaři na středním Slovensku. Snad by si uvědomili, že opomíjet Pasteurův objev se nevyplácí.

100 divů světa
Autor:
  • Nejčtenější

Severoamerické kosatky nosí na hlavě mrtvé lososy. Už zase. Proč to dělají?

Kdybyste začali chodit po ulici s mrtvou rybou na hlavě, nejspíš by vás lidé považovali za blázny. Mezi kosatkami z okolí Pudgetova zálivu to zjevně neplatí. Nosí rybí klobouky už podruhé. Zoologové...

5. prosince 2024

Mohou existovat dva stejné QR kódy? A kdy dojdou?

Setkáváme se s nimi prakticky všude. V kině, v divadle, v obchodě, na internetu, při placení složenek atd. Jsou užitečnými pomocníky. Řeč je o QR kódech. Pokud jich existuje tak obrovské množství,...

9. prosince 2024

Komáři se proměnili v létající injekční stříkačky s vakcínou

Štípnutí komárem tentokrát nepřenáší nákazu, ale člověku naopak zajistí odolnost vůči jedné z největších metel lidstva – malárii. Vědci cíleně poškodili dědičnou informaci prvoka tak, aby zahynul...

4. prosince 2024

Výrobci TV utíkají od Googlu. Titan potěšil rychlostí, zaskočil reklamou

Vyzkoušeli jsme televizor s novým operačním systémem Titan, jenž postupně nahradí Google TV v televizorech Philips. V budoucnu se však může objevit i v přístrojích jiných značek. Je to v Evropě...

4. prosince 2024

Unboxing notebooku Apple za 184 450 Kč. Dává vám taková konfigurace smysl?

Do redakce dorazil nový šestnáctipalcový MacBook Pro v doslova brutální konfiguraci. Nejvyšší verze procesoru M4 Max, nejvíce paměti co Apple nabízí a druhé největší úložiště. Takovýto stroj ani my...

9. prosince 2024

Frankensteinovy žebernatky: vědci poskládali živé zvíře z několika kousků

Biologům se nejspíš povedlo realizovat slavný strašidelný příběh. Vyrobili nového živočicha poskládáním z těl několika různých jedinců. Výsledek nebylo pomstychtivé monstrum.

11. prosince 2024

OBRAZEM: Rhétský krokodýl se v Alpách neztratí, ani když napadne sníh

Švýcarská elektrická lokomotiva řady Ge 6/6 I, přezdívaná rhétský krokodýl, se stala lokální ikonou ve svém oboru. Tato řada sloužila na tratích společnosti Rhétská dráha, na tratích horských...

11. prosince 2024

Google představil kvantový procesor, který ukazuje klasickým PC záda

Google se pochlubil kvantovým čipem Willow, který ukazuje, že klasické počítače již výkonem ty kvantové nedohoní. Přesto se jich zatím bát nemusí, protože tyto experimentální systémy mají do reálného...

10. prosince 2024  12:21

Videogenerátor od OpenAI je venku. Máme začít přestat věřit videím?

O generativní umělé inteligenci, která zvládne vytvořit video na základě jednoduchého textového zadání, se hovoří minimálně od té doby, co společnost OpenAI ukázala svůj generátor Sora. Po několika...

10. prosince 2024  10:34

Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ
Jak oblékat děti na podzim? Kvalitní softshellové kalhoty jsou základ

Podzimní počasí je nevyzpytatelné, proto redaktorky eMimina otestovaly dětské softshellové kalhoty Wolf, které nabízí e-shop Olšákovi.cz. Jak si...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...

Ve Švédsku vládne trend „měkkých dívek“. Ženy končí v práci a žijí z platu mužů

Švédsko má celosvětovou pověst země prosazující rovná práva žen a mužů. Přesto teď poněkud překvapivě tamní mladé ženy...