Čtvrtek 23. března 2023, svátek má Ivona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 23. března 2023 Ivona

Proč je žralok grónský čerstvý nechutný, a jak mu to pomáhá

Žralok grónský je nejen v současnosti nejstarší známý obratlovec, ale také zdroj otrav tažných psů i nezkušených polárníků. A také tvor obdivuhodně přizpůsobený svému prostředí.

„Značkování“ žraloka grónského. Všimněte si očí zvířete - jako u velké části (v některých populacích téměř všech) dospělých jedinců tohoto druhu jimi prorůstá korýš Ommatokoita elongata, který žraloka připraví o zrak. Není jasné, zda jde o parazitismus, nebo vzájemně alespoň částečně výhodnou výpomoc, protože podle některých informací korýš snad ve tmě světélkuje a láká ke žralokovi kořist. Ale spolehlivé doklady o tom chybí. | foto: Julius Nielsen

Žralok grónský na obálce časopisu Science v květnu 2016

Jak jsme zmínili v naší zprávě o nejstarším známém obratlovci, novopečený rekordman žralok grónský se do prestižního časopisu Science dostal jen dvakrát. V srpnu 2016 a předtím téměř přesně před sto lety, v květnu 1915.

Časopis tehdy zveřejnil podle redakce „velký souhrn všeho, co víme o otravě žraločím masem“ z pera A. Jensena z univerzity v Kodani. Téma příspěvku je zajímavé i proto, píše ve svém krátkém úvodu redaktor A.H. Clark, že tato paryba je důležitým zdrojem potravy pro člověka, a její hospodářský význam by mohl nadále stoupat v důsledku zvyšující se spotřeby potravin, a s tím souvisejících jejich nových kvalitních a dostatečně levných zdrojů.

Profesor Jensen pak zhruba na jedné tiskové straně čtenáře informoval, že v Grónsku se pravidelně objevují případy, kdy tažní psi po pozření většího množství masa ztrácí sílu v tahu, ztrácí stabilitu, objevují se u nich třesy, ale i průjmy a další znaky otravy. V některých případech mohou i zajít.

„Vše nasvědčuje neznámému jedu v mase žraloka...“

Příčina těchto potíží je neznámá, ale vše nasvědčuje přítomnosti neznámého jedu v mase žraloka, který působí podobně jako alkohol, pokračuje dánský vědec. Podle jeho informací je možné látku odstranit z masa vařením, ale také sušením, během kterého z něj jed odkapává s odcházející vodou. „Jed je také rozpustný ve vodě, a lze ho z něj odstranit vymýváním,“ cituje A. Jensen vyjádření veterinárního lékaře A. Hjortlunda, který několik let žil na severu Grónska. Ze stejného zdroje je i informace, že na látku obsaženou ve žraločím mase lze psy (a zřejmě i lidi) zvyknout opakovaným podáváním menších dávek.

O přesné povaze záhadné látky doktor Hjortlund nechtěl příliš spekulovat. Podle něj by šlo přesnější znalosti získat pouze „výzkumem jedu, který by zároveň osvětlil jeho chemické složení, fyziologické účinky“. My můžeme se stoletým zpožděním konstatovat, že přání pana doktora Hjortlunda bylo vyslyšeno, ale nějakou dobu to trvalo.

Zuby žraloka grónského na ilustraci z roku 1911

Močovinou proti soli, jak proti močovině?

V roce 1991 vyšla v časopise Toxicon studie nazvaná „Otrava masem grónského žraloka Somniosus microcephalus může být způsobena trimethylaminem“ (placený přístup odsud), jejíž autoři - také z kodaňské univerzity, která je evidentně dlouhodobě světovým lídrem ve zkoumání žraloka grónského v oboru - svou pointu prozradili už v titulku.

Výsledky této práce dokazují, že za toxické účinky žraločího masa může v jejím titulku zmíněný trimethylamin (TMA). Za běžných okolností jde o hořlavý plyn, který má podle chemiků údajně výrazný „rybinový“ zápach. Vzniká často v důsledku rozpadu zvířecích či rostlinných těl. Může se objevit i v lidském těle, ale to by ho nemělo vyrábět - produkci mají mají podle všeho na svědomí jen střevní bakterie. Tedy pokud dostanou vhodné ingredience - a jednou z nich je i maso žraloka grónského.

Jeho tělo totiž obsahuje sloučeninu zvanou trimethylaminoxid (TMAO) v koncentracích, které jsou na pro jiné živočichy nemyslitelné (podobně je na tom i jeho příbuzný Somniosus pacificus, světloun pacifický, ale o tom dále) Právě z TMAO vzniká v psích nebo lidských střevech toxický TMA. Jeho účinek samozřejmě závisí velikosti porce. Smrtelná dávka ale musí být poměrně velká, protože ve většině případů končí otrava jen slabostí s příznaky „opice“.

A proč TMAO? Tato látka pomáhá zřejmě pomáhá žralokům grónským přežít ve velmi slaných vodách, které se mohou v Arktidě objevit. Protože mořský led tvoří jen sladká voda, slanost přípovrchových vrstev se může po „vymrznutí“ zvýšit. Protože slaná voda má vyšší hustotu, klesá ke dnu a vytváří tu oblasti s velmi vysokou slaností.

Tyto extrémně slané oblasti zvyšují riziko dehydratace, kterou s sebou nese pobyt v moři. Pokud je totiž prostředí slanější než vnitřní prostředí v něm se pohybující organismů, bude mít voda z jejich těla „snahu“ tento roztok ředit. Jinými slovy, kdyby neměli tvorové zde žijící nějaký obranný mechanismus, budou neustále ztrácet vodu. Žraloci se brání úniku vody tím, že zadržují v těle močovinu. Jejich tělo je tedy stejně nasycený roztok jako mořská voda - jen místo soli je v něm rozpuštěná hlavně močovina (ryby mají jiný systém, ale to teď nechejme být). Bohužel močovina není pro tělo zrovna ideální látka protože rozkládá některé bílkoviny, které potřebujeme my i žraloci k životu.

Zatímco my tento problém řešíme rychlým vylučováním močoviny, žraloci si obrazně řečeno pořídili „chemickou toaletu“ - TMAO. To potlačuje vliv močoviny na bílkoviny, a tak žraloci mohou být doslova „v rovnováze“ se slanou vodou v tomto okolí. Tento mechanismus využívají i jiné druhy paryb než žralok grónský nebo jeho tichomořský příbuzný světloun pacifický, ale koncentrace TMAO v tělech jiných není tak vysoká. Je to patrně důsledek zmíněných specifických podmínek, které se mohou objevit právě v severních oceánech, a kvůli kterým tedy seveřští žraloci musí umět zvládat pobyt ve velmi slaných vodách.

Poučení tedy zní: hlubinné žraloky čerstvé jen v krajní nouzi (ostatně močovina a TMAO dohromady vám to jindy ani nepovolí). A před konzumací je vůbec nejlepší je povařit - a vodu slít. TMAO se převařením nezničí, ale většina ho podle experimentů skončí právě v převařené vodě.

  • Nejčtenější

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Umělá inteligence si sama najala člověka, aby vyřešil její problém

Umělá inteligence, která lže, aby z člověka vymámila spolupráci, bez které by nemohla vyřešit problém, může být noční...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět skvělých rad, jak nebýt na sociálních sítích za troubu

Pojmenovali jsme nejčastější prohřešky na internetu a sociálních sítích a přinášíme rady, jak jim předejít. Třeba se...

Přistání čínské laboratoře na Marsu byl úspěch. Teď má však problém

Premium Už je to dva roky, co se k Marsu sletěly tři sondy. Jedna ze Spojených států, druhá vyslaná Saúdskou Arábií a třetí z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtyři rady, jak postupovat, když váš počítač není způsobilý pro Windows 11

Celá řada nyní využívaných počítačů nesplňuje oficiální požadované podmínky potřebné k upgradu na operační systém...

Odhad výsledků voleb funguje jako doporučování filmů na Netflixu, naznačuje AI expert

Rozstřel Systém společnosti Blindspot Solutions dokázal odhadnout výsledek prvního kola prezidentských voleb už po sečtení 15 %...

Když virtuální realita léčí duši. Mozek se dá dobře ošálit, říká vědkyně

Premium Speciální aplikace a 3D brýle se čím dál častěji stávají dobrými pomocníky psychiatrů a terapeutů. Jak pomáhá digitální...

Jak se měnily odhady stáří Země od Písma svatého po radiometrické datování

Dějiny odhadů stáří naší planety jsou velmi zajímavým příběhem. Pohlížíme-li na tuto historii jako na kuriózní přehled...

Obrovský potenciál i riziko nanotechnologií. Mají nečekané vlastnosti, říká vědkyně

Premium Nejen roušky, ale i opalovací krém, autolak nebo třeba oblečení. Nanotechnologie jsou všude kolem nás. „Materiály se v...

Nehubněte do plavek, hubněte pro sebe! Vyhrajte proměnu s KetoDiet
Nehubněte do plavek, hubněte pro sebe! Vyhrajte proměnu s KetoDiet

Hubnutí není jen o tom, jak budete vypadat v plavkách u bazénu. Nadváhu doprovází kromě přebytečných kil také zdravotní problémy. A to je dobrý...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...