Zkusili jsme si, jak se navrhuje nový nápoj v laboratořích PepsiCo v Praze. Sice jsme nedodrželi všechny přísné postupy při míchání, ale i tak se náš výtvor dočkal zazátkování. Na vedlejší plnící linku, kterou projde 17 tisíc lahví za hodinu, jsme však pomýšlet nemohli. Vývoj nápoje obvykle trvá několik měsíců.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
"Většina nápojů se míchá podle americké receptury, do které nemůžeme zasahovat," vysvětluje Jana Dobrá z PepsiCo. "Ale vyvíjíme tu nápoje specifické pro český trh, a tady máme široké možnosti."
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
V této laboratoři se ladí nápoje pro český trh. Rodí se zde i zcela nové recepty.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Příprava nového nápoje je pořádná věda. Každý koncentrát, roztok i aroma má vlastní pravidla, doporučené dávkování a přesné postupy od dodavatele.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
U nápojů se řeší každá maličkost. Kromě chuti je to třeba i výdrž barviva na světle. Takto vypadá identický sportovní nápoj s přírodními barvivy v různých odstínech podle způsobu skladování na světle.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Příprava nového nápoje je otázkou mnohaměsíčního vývoje. Kromě expertů na chemii se zapojí i marketingové oddělení a samozřejmě také spotřebitelé, především formou tzv. focus groups, slepých ochutnávek a zpětné vazby.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
My ovšem několik měsíců nemáme. Šéfredaktor Technet.cz proto pod dohledem odborníků z laboratoře Pepsi zkusí vyvinout svůj vlastní nápoj za necelou hodinu.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Laboratoř má řadu přísných postupů, které zajišťují opakovatelnost každého experimentu. Náš experiment je ovšem díky konstantnímu porušování těchto předpisů zcela neopakovatelný.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Zadání na nový nápoj přichází obvykle z marketingu. Ten identifikuje potřebu určitého typu nápoje a laboratoř zjišťuje, jaké jsou možnosti. Zde jsme vyšli z našeho fiktivního zadání na svěží jablečný nápoj, který má říz. Základem tedy logicky bude jablečný koncentrát. Těch měli v laboratoři celou škálu, vzali jsme tedy ten, který stočili z cisterny od dodavatele a používají jej i k výrobě jiných jablečných nápojů.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
První, co Honzu zajímalo, bylo aroma. Nápoje mohou mít aroma klidně i úplně odlišné od toho, které by bylo vlastní ovocné složce koncentrátu. "Všiměte si, že na vůni nápoje nesmírně záleží," připomíná nám Veronika Hořáková z PepsiCo. "Když máte třeba rýmu a ucpaný nos, chutná nápoj trochu jinak."
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Honza zvolil vinnné aroma (Muscat). S vůní se to nesmí přehnat, rozsah dávkování je celkem přesný. Vlastně každá ingredience tu má od výrobce návod na to, jak a v jakém množství ji používat.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Čím nápoj dosladíme? "Já chci ochutnat stévii, můžu?" Odbornice se smějí Honzovu nadšení a upozorňují ho, že jablečného koncentrátu tam dal více, než měl, takže už tak bude nápoj hodně sladký.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
"Přidáme tam stévii, sladidlo budoucnosti. Hned se to bude víc prodávat," přesvědčuje Honza. Laborantky mu to rozmlouvají, nakonec úspěšně. "Zkuste tam spíš přidat kyselinu jablečnou," doporučuje Jana Dobrá. I díky její radě není náš výsledný nápoj jen přehlídkou dostupných sladidel.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Kyselinu máme odměřenou výjimečně přesně. "A co zázvor?" napadá Honzu.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Zázvor je po ruce i čerstvý, ale bohužel pro jiné experimenty. My musíme použít extrakt. "Už ho vidím, ginger!" raduje se Honza a vytahuje jednu z lahviček. "Takhle to míchání obvykle neprobíhá," zdůrazňuje Jana Dobrá směrem k našemu diktafonu.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
"Takže dám tak půl gramu na litr," zkouší odhadnout Honza. "My bychom si vyžádali od dodavatele specifikaci, pokud už bychom ji v systému neměli," vysvětlují odbornice z laboratoře. "Potřebujeme samozřejmě přesně znát i složení extraktu, abychom věděli, co uvést na etiketu. Někdy je tam i nějaká jiná složka a tu samozřejmě musíme uvést."
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
"A teď jsem zapomněl, kolik tam předtím bylo," lekne se Honza v průběhu pečlivého dávkování. "Kdybyste si vedl ty poznámky..." připomíná odbornice vedle odložený bloček. Ale tím se náš moderní alchymista nenechá zviklat.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Na naše pokusy se přišli podívat i další lidé z patra. Honza láká na svůj nový nápoj. Srší nápady, a ještě než dokončil svůj první experiment, už ví, jaký by namíchal další. "Takhle to někdy chodí i v praxi," přitakává laboratoř. I proto se vedou přesné záznamy o experimentech a jejich výsledcích.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Přidáním karamelu dostal koncentrát sytější barvu. "Já si to asi vypiju celé," těší se Honza, když roztok míchá.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Napřed je však potřeba dodat patřičné množství pitné vody. "Vodu pro potřeby vývoje bereme normálně z vodovodu," říká zástupkyně PepsiCo. "Pro výrobu nápojů městskou vodu upravujeme, aby dosáhla lepší technologické kvality."
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Po promíchání má Honzův unikátní nápoj zlatavou barvu. Hrdosti v jeho očích si nelze nevšimnout.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Odvážní dobrovolníci se duševně připravují na první ochutnávku. "Vždycky můžete vyplivnout," raní laborantka Honzovy city faktickou připomínkou.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Víno je z nápoje cítit zřetelně. Zázvor je na první očich neznatelný, ale v puse poté trochu pálí. "Nemohl jste tam dát nic jedovatého, nic takového tu nemáme," uklidňuje Honzu a vlastně i nás všechny vedoucí laboratoře.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Šťastný tatínek pózuje fotografům i se svým nápojem, zazátkovaným do skleněné lahve. "U vašeho výtvoru je trochu jiné očekávání chuti na základě vůně," poznamenala odbornice Jana Dobrá. "O to se při vývoji také snažíme, aby chuť a vůně byly vyvážené." Honza se hned zajímá, zda by se dal udělat focus group. Jenže to by si musel zapisovat recept. Takto je alespoň majitelem lahve jistě nejexkluzivnějšího nápoje, jaký provozovnu Pepsi kdy opustí.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Honzův jablečno-zázvorovo-vínový výtvor se do výroby asi nedostane. Ale na plnící linku se stejně podíváme. Teď po ní putují půllitrovky trochu slavnějšího nápoje.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Lahve jsou po naplnění automaticky kontrolovány řadou senzorů. Hlídá se především naplnění lahve a přítomnost uzávěru.
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Titrační roztoky pro pravidelnou manuální kontrolu kvality v laboratoři hned vedle linky
Autor: Pavel Kasík, Technet.cz
Kromě manuální kontroly probíhá i kontrola automatická, kdy analyzátor vyhodnocuje fyzikálně-chemické parametry nápoje přímo v lahvi.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Všichni zaměstnanci mají povinné například síťky na vlasy, což je v provozovně podobného typu standardní opatření.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Plastové lahve dorazí do fabriky ve formě prefabrikátů. Výsledný tvar je výsledkem pečlivě zkaliborvaneho nahřátí, rapidního nafouknutí (či přesněji "vyfouknutí") a následného ochlazení. Následuje ještě výplach, který z lahve odstraní případné nečistoty. Za hodinu dokáže stroj nafouknout až 17 tisíc PET lahví.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Etikety se přepravují v takovýchto obřích válcích. Díky tomu je možné válec do stroje "nasadit" podobně, jako když pokladní vymění pásku v tiskárně.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Chemikálie pro kontrolu čistícího roztoku
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Protože se na pracovišti pracuje s kyselinami, musí zde být i pohotovostní sprcha k opláchnutí očí. Nevyzkoušeli jsme ji, ale prý je proud čisté vody opravdu důkladný.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Firemní zásady jsme po cestě potkali několikrát.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Aby bylo možné balit ovocné nápoje bez přidání konzervačních látek, vyrostla roku 2002 v Praze i aseptická linka. Celá je uzavřena ve sterilní atmosféře, jejíž přetlak je neustále kontrolován.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
I případné opravy na aseptické lince musí technik řešit buď přes vestavěné rukavice ...
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
... nebo se obléci do speciálního obleku. Přezdívá se mu "kosmonaut".
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Můžeš i podlézt, ale pak se narovnej.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Rychlost "průletu" naplněných lahví je vysoká. Během hodiny dokáže linka naplnit až 25 500 litrů nápojů.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
V řadě za sebou se lahve chystají k průjezdu kartáči. V době naší návštěvy se jedna z linek na několik minut servisně zastavila, což nám umožnilo pořídit tuto fotografii. Jinak totiž fronta lahví postupovala příliš rychle.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Míchání koncentrátu s vodou probíhá v ohromných "sudech", odborně "tancích". Směs se promíchává průběžně, ale i tak se třeba u ovocných nápojů může stát, že v obalech naplněných ke konci tanku je mírně vyšší obsah dužiny.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Různé typy nápojů vyžadují různé druhy ošetření, např. pasterizaci.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Kromě automatické kontroly kontinuálně probíhá i pečlivá kontrola stáčených nápojů v přilehlé laboratoři.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Kontrola tlaku uvnitř lahve
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Budovy skladů a laboratoří PepsiCo na pražské Kolbence.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz
Tato "raw" Pepsi Cola u nás k dostání zatím není.
Autor: Jan Kužník, Technet.cz