Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. ledna 2022 Zdeněk

Sladké Čechy a Češi. V čem jsme opravdu vynikli

Možná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme si některé, mimo jiné třeba i na světě první kostku cukru.

Zašlá sláva cukrovarů. Zničená budova cukrovaru v Bedihošti. | foto: Jan Jirák CC-BYCreative Commons

Další články o vědě najdete na webu Vesmír.cz

Několikrát odložená Osmá zemská průmyslová výstava, konaná roku 1872 v Praze, se podle dobového tisku moc nepovedla. Jednak ji – jako nejednou předtím i potom – ignorovala řada výrobců německého původu, především jí ale konkurovala chystaná světová výstava ve Vídni.

V jednom však pražská akce neměla konkurenci: její cukrovarnická část, jedinečná ve své bohatosti a celistvosti, poprvé ukázala světu, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky té doby jsou českého původu. Připomeňme si alespoň některé.

Česká práce

V roce 1747 německý chemik Andreas Sigismund Marggraf objevil pod mikroskopem krystalky cukru v řepě (o jejíž „sladkosti“ se vědělo už dlouho) a dokázal, že je to chemicky stejný cukr jako ve třtině. Pro Evropu odkázanou na dovoz třtinového cukru z kolonií to byl objev vpravdě kolosální. Marggrafův sen o průmyslové výrobě cukru z řepy se však za jeho života nesplnil, ve skutek ho uvedl až jeho žák a zeť Franz Karl Achard, který v roce 1802 ve Slezsku otevřel první řepný cukrovar (do té doby v Evropě pracovaly nanejvýš rafinerie cukru zámořského, první taková u nás vznikla roku 1787 na Zbraslavi).

V roce 1806 Napoleon zahájil námořní blokádu západní Evropy a dovážený cukr výrazně zdražil. Achardova výroba se rozšířila, začala se více pěstovat řepa. Po Napoleonově pádu a obnovení zámořských dodávek ale řepný cukr neobstál a jeho výrobny načas zanikly.

Faktickým zakladatelem českého cukrovarnictví byl Karel Weinrich, který v roce 1831 na thurn-taxisovském panství v Dobrovici na Mladoboleslavsku založil velký cukrovar. V něm zavedl řadu novinek vlastních i přejatých; tou zřejmě nejvýznamnější bylo, že se řepa místo dosavadního lisování či odstřeďování louhovala.

Konec „rozjezdové“ čtvrté dekády završil profesor chemie na pražské polytechnice Karel Josef Napoleon Balling (Evropou přezdívaný „velmistr zymotechnie“, čili kvasné chemie), který v roce 1839 zkonstruoval praktický sacharometr ke stanovení cukru v roztoku. Tím (i dalšími svými výsledky) usnadnil kontrolu efektivity a kvality výroby.

Roku 1840 už u nás pracovalo přes čtyřicet stálých cukrovarů. V nich ustálený způsob výroby cukru se nazýval „česká práce“.

Kostka cukru

Dál existovaly i rafinerie. Do jedné z nich, v tehdy moravských Dačicích, přišel na jaře 1840 nový ředitel, Rakušan Jakub Kryštof Rad (též Rath). S jediným úkolem – zachránit podnik před krachem. Hned napřesrok přistavěl k původní budově další prostory a zakoupil nové stroje, v dalším roce zavedl široko daleko první parní stroj. Také rozšířil nabídku produktů o kandované ovoce, cukrovinky a čokoládu, do kteréžto činnosti vydatně zapojil svoji manželku.

Jakub Kryštof Rad pro svou ženu Julianu vyrobil první kostku cukru.

V té době se cukr expedoval ve velkých homolích či bochnících (typicky řekněme 10-12kilových), ze kterých se v hokynářstvích a domácnostech podle potřeby odsekával. Při této dosti riskantní činnosti si jednou paní Radová poranila prst. Neprodleně dostihla manžela, aby mu vyčinila, proč – když už je jednou tenhleten ředitel – nevymyslí něco rovnou naporcovaného, aby se příprava kávy obešla bez krveprolití… A tak se hned napřesrok zrodil vynález lisu na cukrové kostky. První výsledek – na podzim 1841 – dostala paní Juliana od manžela osobně. Ozdobná bednička s 300 bílými a růžovými kostičkami jí zajisté udělala radost.

V lednu 1843 získal vynálezce patent, ten prodal „svému“ podniku za 12 000 zlatých a téhož roku začal v Dačicích vyrábět „čajový“ nebo také „vídeňský kostkový“ cukr. Balíček obsahoval 250 kostek o hraně 1,2 nebo 2 centimetry. Koncesi záhy zakoupilo Prusko, Sasko, Bavorsko a Švýcarsko, přidala se Anglie, teprve pak postupně i cukrovary v Čechách.

Na Radovo autorství se brzy zapomnělo, až o devadesát let později je historici nezvratně potvrdili. Jeho vynález ve vylepšené podobě používají cukerné rafinerie světa dodnes.

Komín a filtrační věž židlochovického cukrovaru

„Zlatá šedesátá“

Hvězdné období českomoravského cukrovarnictví začíná v květnu 1863 v pražském cukrovaru ve Vysočanech, kde jeho správce Hugo Jelínek spolu s majitelem Bedřichem Freyem (ten se v roce 1881 stal i prvním držitelem soukromé telefonní linky v Praze) poprvé provádí čeření (čištění řepné šťávy vápenným mlékem) a saturaci (odstraňování přebytku vápna ze šťávy oxidem uhličitým) najednou a ve společné nádobě. Vynálezci potom sezvali dvě stovky domácích i zahraničních odborníků, kteří se mohli na vlastní oči přesvědčit o kvalitě takto vyrobeného cukru. Rozmach nové metody ještě podpořila (německá) brožura, kterou Jelínek vydal roku 1864. (Hugo Jelínek byl rovněž hybatelem cukrovarnické části zmiňované průmyslové výstavy v roce 1872.)

V témže roce 1864 přišel druhý rozhodující vynález. Učinil ho Julius Robert, majitel cukrovaru v Židlochovicích, který tam založil jeho otec (původem Francouz). Už ten se pokoušel vylepšit loužení řepných řízků, ale marně. Až jeho syn vyvinul tzv. difúzi (v podstatě řízené louhování využívající difúze a osmózy molekul cukru).

Freyova-Jelínkova saturace a Robertova difúze se brzo rozšířily po Evropě a spolu s nimi se „svezly“ další významné české vynálezy a vylepšení:

  • V roce 1864 Čeněk Daněk (pozdější „polovina“ Českomoravské Kolben-Daněk, ČKD) zkonstruoval k filtraci cukerných šťáv bytelné železné kalolisy, které nahradily dřívější chatrné dřevěné.
  • V roce 1867 František Goller, tehdy správce cukrovaru v Poděbradech, zkonstruoval nože s trojhranným ostřím na řezání řepných řízků.
  • V roce 1868 Gustav Hodek (židlochovický odchovanec) na novém cukrovaru v Pětipsech u Žatce zavedl účinný lapač šťáv v odparkách.

Právě během 60. let 19. století se tedy české cukrovarnictví stává moderním průmyslem, jeho vynálezy přímo podmínily i rozmach cukrovarnictví světového. Nikoli náhodou u nás v onom výstavním roce 1872 pracovaly přes dvě stovky cukrovarů, počet už nikdy nepřekonaný.

Zřejmě nejvýznamnějším pozdějším vynálezem byla roku 1886 zjednodušená saturace řepných šťáv s následnou pračkou a chladičem saturačního plynu. Výsledkem byly šťávy čisté tak, že se už nemusely pracně filtrovat. Její autor Hanuš Karlík se později stal i jedním z nejvýznamnějších prvorepublikových národohospodářů a bankéřů.

Článek byl převzat z webu Vesmír.cz, který se cukru ve všech možných podobách věnuje ve svém tématu měsíce.

CES 2022 - největší veletrh spotřební elektroniky

Veletrh CES je největší událost v oblasti spotřební elektroniky a IT každoročně pořádaný v lednu v Las Vegas.

Další témata: Koronavirus  Omikron  Sonda Parker Solar Probe Dalekohled Jamese Webba 

  • Nejčtenější

Prázdná letadla nad Evropou. Proč létají, i když na tom všichni tratí?

Tisíce poloprázdných nebo úplně prázdných letadel přeletěly v uplynulých měsících nad Evropou a svým způsobem zcela...

Geopolitické šachy: Německo potřebuje F-35 k nesení jaderných zbraní

V Německu se opět rozhořela debata o možném nákupu amerických víceúčelových nadzvukových taktických letadel páté...

Počítač vypnout, uspat nebo hibernovat? Poradíme, co, kdy a proč zvolit

Premium Tuto situaci zná asi každý. Pokud chci přestat používat počítač s operačním systémem Windows, je možné ho vypnout,...

Třicet tisíc mil pod mořem. Japonské styky s nacisty byly plné nebezpečí

O zvláštním spojenectví Německa s Japonskem v druhé světové válce se obecně soudí, že mělo jen politický charakter a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová baterie z Česka využívá vodu, zinek a grafit. Bude levná a nemá vybuchovat

Vědci z české Akademie věd si nechali patentovat nový druh vodné baterie, která nemůže z principu začít hořet, a tím...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Přeletěli nejvyšší horu Afriky. Kilimandžáro překonali v balonu

Exkluzivně „Pohled přímo do kráteru byl nezapomenutelný,“ líčí pilot Kurt Frieden okamžik, kdy 6. prosince 2021 ve výšce 6 100 m...

Queen Elizabeth sloužila vojákům i civilistům. Nakonec skončila v plamenech

Premium Před půl stoletím shořela a potopila se Queen Elizabeth. Slavnou loď provázel poněkud záhadný příběh: různým majitelům...

Nová baterie z Česka využívá vodu, zinek a grafit. Bude levná a nemá vybuchovat

Vědci z české Akademie věd si nechali patentovat nový druh vodné baterie, která nemůže z principu začít hořet, a tím...

Aerolinky hledají cestu z krize, plánují lépe „vytěžit“ pasažéry

Premium Aerolinky stále přicházejí o desítky milionů korun denně, a proto usilovně vymýšlejí, jak z toho ven. Pomoct mají vlády...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Sineád O’Connorová šla na pohřeb syna v teplákovce, do rakve dala cigarety

Sedmnáctiletý syn Sineád O’Connorové (55) spáchal začátkem ledna sebevraždu. Zpěvačka skončila následně v péči...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...