TEST: Surface mohl být nejlepší tablet na trhu. Kdyby Microsoft chtěl

aktualizováno 
Otestovali jsme Surface, první tablet vyrobený pod značkou Microsoft. Nabízí dokonale integrovanou klávesnici, na které se pohodlně píše, vynikající dílenské provedení, USB konektor, slot na microSD karty a promyšlené uživatelské rozhraní Windows RT. Tragicky mu však chybí dostatek aplikací.

Tenký jako tablet, výkonný skoro jako notebook - Surface | foto: Pavel Kasík, Technet.cz

Nejprve dovolte poznámku: Autor tohoto testu používá Surface již měsíc a je z tohoto zařízení nadšený. Bohužel, není si jist, zda jeho zkušenost může být přenosná. Někdy má pocit, že Microsoft si nepřeje, aby toto nadšení bylo sdíleno. A není bohužel sám.

Nejžádanější tablet na Technetu

Tablet Surface se stal bezpochyby nejžádanějším tabletem na našem stánku v rámci Týdnů vědy a techniky. Je také momentálně jedním z nejhledanějších na našich stránkách.

Fotogalerie

Téměř každý, kdo si ho na výstavě prohlédl, byl příjemně překvapen až nadšen dílenským provedením, způsobem a logikou ovládání, USB portem, čtečkou microSD karet i klávesnicí Touch Cover s malým, ale multidotykovým touchpadem.

Pak ovšem vždy přišly na řadu následující otázky.

"A opravdu mi na tom nepůjdou spustit moje staré programy pro Windows?" Odpověď: NE

"A opravdu to nemá 3G a GPS?"
Odpověď: NE

"A existují pro to aplikace XXX a YYY?"
Odpověď: NE

"Hmm, tak to si počkám na Surface s Windows 8 Pro. Kdy bude k dostání v Česku?"
Odpověď: Nevím, snad příští rok. Záleží na tom, jak se bude Microsoftu dařit s novým OS a Surfacem samotným.

Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)

A pokud začneme odzadu, dostaneme se, pro tuzemské zájemce, možná k největšímu problému. Pokud se totiž Microsoftu dařit s tabletem nebude (a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mu dařilo), možná se k nám na trh nikdy nedostane.

Stejně jako přehrávač Zune, který byl na americkém trhu propadákem. A po pokusu s uvedením druhé generace například i na kanadský trh firma projekt odpískala. Do východní Evropy se nikdy oficiálně nedostal i přesto, že šlo poměrně zdařilý kus hardwaru (viz naše recenze zde a zde). Po Zune zbyl pouze obchod s hudbou, který ve změněné podobě a přejmenovaný přežil do teď. Jmenuje se Xbox Music a ještě se k němu vrátíme.

A proč nejdou na Surfacu spustit programy, které pod Windows běžně fungují? Protože je poháněn speciální verzí Windows 8 RT. To je odlehčená verze, určená právě pro tablety a další zařízení, kde je kladen důraz spíše na nízkou spotřebu energie než na výkon.

Začněme nedostatky

Silverlight
Redakční Surface má za sebou již téměř měsíc provozu. Nadšení z dokonalého těla a příjemného prostředí Windows RT občas vystřídala zlost nad nedostatkem aplikací i zdánlivě nepochopitelným chováním systému.

První dojmy?

Výborné

O část postřehů z prvního microsoftího tabletu jsme se s vámi již podělili v tomto článku.

Ten vám například při návštěvě stránky Photosynth (což je mimochodem aplikace Microsoftu) nakáže stáhnout Silverlight (opět nástroj Microsoftu), aby bylo možné panoramatické snímky prohlížet. Systém soubor stáhne, ale při pokusu o spuštění zahlásí, že software není určen pro Windows RT. To je velmi matoucí, protože celá akce se odehrává v Internet Exploreru 10, který je na první pohled stejný jako ten desktopový (respektive, na Surfacu jsou k dispozici obě verze, desktopová i Metro).

Desktopový režim Windows RT. Silverlight nespustíte stejně jako všechny ostatní

Desktopový režim Windows RT. Silverlight nespustíte stejně jako všechny ostatní aplikace mimo Microsoft Store. V tomto režimu fungují pouze ty programy, jejichž ikony vidíte na liště.

Místo na disku
Nepříjemným zjištěním, kvůli kterému čelí Microsoft i žalobě, je kapacita volného místa na disku. Z inzerovaných 32 nebo 64 GB si totiž operační systém a balík Office ukrojí celých 16 GB. To se vám u tabletu s jiným OS rozhodně stát nemůže. Konkurenční mobilní operační systémy mají velikost maximálně zhruba 1 GB. A co je nejhorší, aplikace nelze nainstalovat jinam než na interní disk. I když máte ve slotu vloženou 64GB kartu, nahrát je na ni nelze.

Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)
Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)

Napájecí konektor je vyřešen výborně. Je magnetický, stejně jako Touch Cover. Při neopatrném zavadění o kabel si tedy tablet ze stolu nestrhnete, protože dojde k rozpojení.

Stylus
Microsoft také na první prezentaci navnadil uživatele na používání speciálního stylusu. Ten však zatím k dostání není. Má být součástí balení verze Surface s Windows 8 Pro. Na testovaný Surface lze použít pouze pasivní stylus, což není vůbec pohodlné, natož přesné. Této verzi Surfacu také chybí takzvaný "palm block", který blokuje nechtěné ovlivňování systému dlaní položenou na displeji (typická poloha při psaní stylusem). Tuto funkci opět slibuje až druhá verze Surface.  Rozpoznávání rukou psaného textu bohužel také není možné označit za nejrychlejší. Je například výrazně pomalejší než na tabletu Galaxy Note 10.1.

Adobe Flash
Výčet negativních vlastností zakončíme podporou, respektive nepodporou Adobe Flash. To sice není přímo vlastnost tabletu, ale operačního systému Windows RT, respektive prohlížeče Internet Explorer 10. Flash je Microsoftem podporován pouze na vybraných stránkách (takže například Daily Show vám pojede), ale na většině nefunguje. Fígl je v tom, že zmíněné omezení platí pro IE 10 v Metru.

V desktopové verzi funguje flash normálně. Jenže desktopová verze IE 10 pro Surface je jiná a flash zde nefunguje. Ztratili jste se v tom? Já také. Je zřejmé, že Microsoft se chce flashe zbavit a tímto to dává jasně najevo. Koneckonců iPad flash nezvládá vůbec a nikomu to příliš nevadí.

Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)
Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)

Na snímku vlevo je vidět levý reproduktor, výstup pro sluchátka a kolébka pro regulaci hlasitosti. Na snímku vpravo vidíte napájecí magnetický konektor, USB port, micro USB pro speciální HDMI kabel (s redukcí) nebo VGA adaptér pro připojení Surfacu k televizi nebo monitoru. Kabely nutno dokoupit zvlášť (cena je u obou stejná 40 dolarů bez daně)

Mírně matoucí záležitosti a první plusy

Desktop vs Metro
Surface s Windows RT umí spustit pouze aplikace napsané pro rozhraní Metro. To platí až na několik výjimek: Word, Excel, One Note, Power Point, vše ve verzi 2013 Preview pro nekomerční užití (Microsoft slibuje update na finální verzi), a dále pak Internet Explorer 10 (je i v Metro verzi), Notepad a File Explorer. Tyto aplikace běží v desktopovém režimu (při jejich spouštění se zobrazí plocha jako u běžných Windows).

Jsou také pravděpodobně jediným důvodem, proč desktopový režim na Windows RT najdete. Můžete přes něj sice provádět nejrůznější nastavení systému, dostanete se tudy i na příkazovou řádku DOSu, ale pokud nehodláte Surface nějak složitě nastavovat, můžete zde věci spíše jen pokazit.

Automatické stmívání displeje
Tady musíme říci, že u žádného přístroje většinou nefungovalo k naší plné spokojenosti. Automatická regulace jasu u Surfacu je však přeci jen chvílemi až příliš rychlá nebo naopak pomalá. Projevuje se to hlavně na denním světle. Občas dlouho trvá, než se displej rozsvítí nebo naopak z nějakého důvodu ztmavne, zase rozsvítí, ztmavne, atd. V šeru a v noci funguje senzor o poznání lépe. Nakonec jsme automatiku vyřadili z provozu raději úplně.

Aplikace
Microsoft Store nabízí hromadu aplikací. Jejich počet se pohybuje někde kolem 20 tisíc (Původně bylo uveden počet 10 000, firma však později ohlásila oficiální čísla.) . Bohužel, většina je pro běžného smrtelníka nepoužitelná. V překvapivě velkém množství se v americké verzi obchodu (lokální nemá cenu ani zapínat) objevují asijské aplikace, které ani nejsou přeloženy do angličtiny. Jen pro srovnání, Apple nabízí pro iOS kolem 700 tisíc aplikací.

Výkon

Porovnávat Surface s ostatními tablety pomocí benchmarků je obtížné. Žádný srovantelný totiž pro Surfacezatím není.

Vyzkoušeli jsme tedy dva webové. Screenshoty najdete v galerii.

V testu Sunspider dosáhl rychlosti 1039 ms. Vedl si tedy velmi dobře. Porovnání s ostatními tablety naleznete zde (anglicky).

V testu Peacekeeper už tak úspěšný Surface nebyl. Dosáhl 334 bodů, což je více než má například iPhone 4, ale méně než iPad 4. generace (954 bodů) nebo Nexus 7 (489 bodů). Srovnání zde (anglicky).

Benchmark Peacekeeper

Benchmark Peacekeeper

V Microsoft Store zatím nenajdete rozumnou aplikaci na úpravu fotografií (abychom nekřivdili, existuje jedna použitelná placená s názvem Fhotoroom), chybí kvalitní přehrávač filmů (třeba něco ve stylu Buzz playeru pro iOS), chybí aplikace na tvorbu hudby, chybí aplikace na pozorování noční oblohy (v nabídce je jedna placená), chybí specializované aplikace pro propojení s nejrůznějším příslušenstvím a domácí hifi soustavou, případně televizí.

Nechybí aplikace pro Bing mapy, která je vzhledem k přesnosti podkladů v Česku nepoužitelná. Alternativní aplikace naštěstí nabízí i Google mapy.

Na druhou stranu, už teď najdete v obchodě Al Jazeeru, US Today, část technických serverů (TechCrunch, atd.), Skitch i Evernote, Flight Radar 24 (placený), Kayak, Bento News (výborná RSS čtečka kopírující Flipboard), TuneIn Radio, iHeart Radio, Tweetro (oficiální klient pro Twitter chybí stejně jako Facebook, který částečně nahrazuje aplikace FlipToast), ReadMe Later (populární Pocket bohužel chybí), UnCompress (na rozbalování "zazipovaných" souborů), klienty pro Box, SugarSync, SkyDrive.

Samostatně chybí DropBox, lze jej však poměrně pohodlně, ale pouze částečně ovládat přes šikovného správce souborů New File Manager V2. Ten umožňuje přístup i do alb na službách Picasa, Flickr, Facebook a Twitter.

Zásadní aplikací je Google Search, která je na Windows RT k dispozici několik dní. Integrované hledání Bingu je bohužel nepoužitelné (nenajde správně ani relevantní stránky k výsledkům amerických voleb, což už je co říct.)

Google Search plně využívá přednosti operačního systému Windows. Obrazovka se logicky a automaticky dělí podle úkonů, které uživatel právě vykonává. Přehledně zobrazuje historii hledání, nabízí zadání hledání hlasem (anglicky) atd.

Předností je integrovaný Skype, který je přes aplikaci People integrován do jednotného telefonního seznamu spolu s kontakty z Facebooku, Twitteru, e-mailů a LinkedInu. Šikovná  by mohla být i "aplikace" Messaging, která napříč aplikacemi upozorňuje na příchozí zprávu. Bohužel umí jen Facebook chat a Messenger od Microsoftu.

Hlavní chloubou a také pro mnohé důvodem ke koupi, je již zmiňovaný integrovaný balík Office 2013 ve verzi Preview. Tady je na místě popsat podle našeho názoru geniálně navržené rozhraní Metro. Když například píšete ve Wordu, můžete si na přesně definovanou část obrazovky vytáhnout například Twitter nebo sledovaný článek či pdf soubor, který se oknu perfektně přizpůsobí. Stejně tak lze mít zapnutou kameru pro nahrávání přednášky nebo třeba hudební přehrávač. Velmi ergonomické a usnadňující.

Pro laika zůstane nepříjemnou záhadou, proč jindy bezchybně fungující tlačítko Share pro sdílení obsahu (stránky, souboru atd.) v desktopových aplikacích nefunguje. Není tedy možné vytvořený dokument z Excelu nebo Powerpointu ihned pohodlně odeslat e-mailem.

A zbývá: skvělý tablet Surface

Klávesnice
Na Surfacu se díky klávesnici Touch Cover velmi dobře píše. Pokud si nechcete zvykat na dotykovou klávesnici, můžete si pořídit Type Cover, který nabízí komfort psaní totožný s malými notebooky. V redakci jsme se však spokojili s Touch Coverem. Důkazem, že funguje dobře, je tento článek, který byl z velké části napsán právě na Surfacu.

Na klávesnici jsou všechny důležité klávesy pro ovládnutí systému. Není tedy nutné přehmatávat na myš nebo dokonce na obrazovku. Touchpad je sice malinký, ale multidotykový, takže například dva prsty najednou scrolují stránkou v IE nebo základní obrazovkou Windows.

Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)

Touch Cover je na psaní překvapivě dobrý.

Vlastní klávesu má i spuštění a pozastavení reprodukce. Chybí však možnost přeskočit skladbu (či část videa) a rychloposuv. Dobře fungují i šipky pro ovládání kurzoru. K nezaplacení jsou, když je třeba opravit písmeno ve slově a potřebujete najet přímo na určité místo.

Klávesnice slouží zároveň jako kryt displeje. Na rozdíl od magnetického krytu iPadu na těle Surfacu v zavřené poloze nijak nedrží a stále má tendenci se otevírat.

Samotné přicvaknutí k tělu tabletu vidíte na videu a je zcela bezproblémové, stejně jako odpojení klávesnice. V této souvislosti musíme upozornit na některé případy reklamace klávesnice, kdy se v místech ohybu textilní povrch narušil (více zde, anglicky).

Klávesnice je velmi odolná proti nečistotám. Vlhkým hadříkem z ní beze zbytku setřete i jogurt nebo kečup.

Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)

USB port lze využít na připojení myši, čtečky karet, tiskárny (ta musí být certifikována pro Windows RT), fotoaparátu, USB rozbočovače, mobilu na dobití a dalších běžných periférií. Pod vyklápěcím stojánkem je ukryt microSDXC slot na karty.

Stojánek, displej, slot na karty, a další
Velmi dobře (na tablet) je vyřešena i ergonomie práce. Výklopný stojánek umožňuje pohodlné psaní i sledování obrazovky. Úhel je sice neměnný, ale nastavený tak akorát. Pokud jste však vyšší postavy, může vám připadat trochu ostrý a budete mít tendenci si Surface odsunout dále od sebe.

Kvalita displeje (1366 x 768 pixelů, 10,6 palců, 16:9) je vynikající a pohledové úhly dostatečně široké. Nedá se sice srovnávat s Retinou u iPadu, ale na fotky, video i surfování po internetu zcela postačuje.

Slot na microSDXC karty bez problémů přečetl i nejnovější microSD kartu Kingston class 10 s kapacitou 64 GB. Má to bohužel již zmíněný háček s nemožností instalovat aplikace jinam než na interní disk. Hudbu z karty však nelze například načíst do knihovny Xbox Music. Soubory lze přehrát, ale nemůžete vyhledávat podle jména interpreta, názvu alba atd.

Tablet Surface od společnosti Microsoft (1. listopadu 2012, Praha)

Surface zvládne i 64GB microSDXC kartu Class 10. Vyzkoušeno na značce Kingston

Reprodukce, audio a video
Velmi dobře funguje na Surfacu Skype. Dva mikrofony na horní hraně tabletu snímají zvuk perfektně, ať už u Surfacu sedíte, nebo se pohybujete kus od něj. Škoda jen, že umístění reproduktorů už tak šikovné není. Boční hrany, na kterých jsou reproduktory umístěny, jsou totiž stejně jako horní hrana zkosené. To znamená, že zvuk se šíří lépe směrem od uživatele. Když za repráčky přilepíte například kus papíru, zvuk bude ihned o poznání výraznější.

Na sledování filmů i orientační poslech hudby to stačí, ale lépe pořídíte s externí reprosoustavou, připojenou přes Bluetooth nebo USB. Vyzkoušeli jsme několik Bluetooth bedýnek (např. Jabra Solemate nebo Mini Boombox od Logitechu) a všechny fungovaly bez problémů.

Na Surfacu bohužel zatím nelze přehrávat videa v kontejneru MKV. Existuje sice jeden přehrávač (Yxplayer za 9 dolarů, tedy necelé dvě stovky korun), který tuto schopnost má ve své specifikaci, ale pravda to není. Filmy v MKV se prostě nepřehrají. DivX a Xvid filmy (alespoň námi testované) hrají díky aplikacím třetích stran (např. Multimedia 8, kterou mimochodem naprogramoval jeden z tvůrců rozhraní Metro). Podpora titulků není nijak slavná. Zatím funguje jen formát SRT, který je navíc nutné většinou přeuložit do UTF8 kódování v Notepadu tak, aby jej přehrávač přečetl.

Vlevo obal Type Cover (v prodeji za 129,99 dolarů + daň), vpravo Touch Cover....

Vlevo obal Type Cover (v prodeji za 129,99 dolarů + daň), vpravo Touch Cover. Po krátké zkušenosti si dovolíme tvrdit, že dražší verzi klávesnice na psaní potřebovat nebudete.

Služba Xbox Music není oficiálně v ČR dostupná, pokud si však pořídíte předplatitelský kupón v USA (na rok stojí 100 dolarů, na měsíc 10 dolarů) a aktivujete si službu taktéž v USA, bude vám fungovat i v Česku. Nabídka je slušná i když nikoliv úplná. U méně "mainstreamových" interperů chybí některá alba nebo jsou zastoupeni třeba jen jedním best of. Najdete zde i některé, jakoby zcela náhodně vybrané české skupiny a interprety (Pavla Bobka, jednu desku od Hudby Praha, Helenu Vondráčkovou). Hudbu si můžete nechat streamovat nebo i stáhnout pro ofline poslech.

Dílenské provedení
Samotnému provedení tabletu skutečně není co vytknout. Působí velmi bytelně a přitom nikoliv robustně. Stojánek se zdá být dostatečně pevný, aby vydržel dlouhodobé a časté rozkládání a skládání. Kamerka na zadní straně je umístěna tak, že pokud stojí tablet na stole, snímá osoby sedící naproti nebo pohybující se po místnosti. Stejně tak přední kamera snímá při videohovoru vás. Úhel je dostatečně široký. Můžete před tabletem ležet nebo sedět, vždy je vám vidět celá hlava.

Tablet Surface od společnosti Microsoft a iPad od Apple (1. listopadu 2012,

Tablet Surface od společnosti Microsoft a iPad od Apple (1. listopadu 2012, Praha)

Výdrž baterie
Výrobce uvádí osm hodin při různorodé činnost a my můžeme toto číslo potvrdit. Při práci (psaní článku ve Wordu, editace v redakčním systému, hledání na internetu) vydržel pohodlně 7,5 hodiny. Jinak to může být teoreticky ještě déle než osm hodin.

USB port
Nejčastěji USB port zřejmě využijete pro připojení kvalitní myši nebo čtečky paměťových karet. Umí i nabít mobilní telefon a připojíte přes něj i terabajtový externí disk. Nepřišli jsme na nic, co by nás nepříjemně překvapilo.

Tablet Surface

Koupit či nekoupit?

Surface je vynikající tablet. Přes všechny nedostatky nás v redakci potěšil. Je to zařízení, které ve druhé generaci může teoreticky skutečně nahradit notebook. Limitující je však počet aplikací. Pokud se Microsoftu nepodaří přesvědčit vývojáře her a aplikací, aby je dělali i pro Windows RT, bude to znamenat konec této tabletí platformy.

Kompletní

technická specifikace

Na druhou stranu, žádný mobilní operační systém neměl na začátku tolik aplikací, jako právě Windows RT. Bohužel, nejsme na začátku éry tabletů, ale pravděpodobně na začátku jejich velkého rozmachu. Proto není na výmluvy místo. Microsoft prostě musí za svůj operační systém výrazněji a účiněji lobbovat.

Pokud hledáte tablet, na kterém chcete surfovat, psát e-maily, ale i třeba delší texty, pokud chcete tablet s plně funkčním balíkem Office, pokud hledáte alternativu ke světu Androidu a iOS, je Surface dobrou volbou.

Pořídíte jej zhruba za 13 tisíc korun (při nákupu 32GB verze s Touch Coverem v USA).

Autor:

Nejčtenější

Miliony uživatelů řeší problémy s Windows 10. Někomu i zrudla obrazovka

Aktualizace Windows 10

Kontrola aktualizací Windows se v poslední době Microsoftu nedaří tak, jak by měla. Nové aktualizace přinášejí řadě...

USA by mohly prohrát omezený konflikt s Čínou, soudí vědci ze Sydney

Americká ponorka USS Hawaii na manévrech RIMPAC 2018 u Havajských ostrovů

Vojenská nadřazenost Američanů v Jihočínském a Východočínském moři je věcí minulosti. Jejich ozbrojené síly jsou...

Firma chtěla krávy bez rohů. Na zvláštní chybu přišli, než zvíře snědli

Geneticky modifikovaný organismus (v tomto případě kráva)

Americká společnost se pokusila genetickou úpravou skotu zbavit krávy bolesti a chovatele práce. Vytvořila plemeno bez...

Dosud neprozkoumaný hrad Karla IV. vydá tajemství. Jsme na samém začátku

3D model Karlova hrádku

Archeologové, historici, památkáři, architekti a geofyzici odhalují první tajemství Karlova hrádku. Nechal si ho pro...

Podílel se na revolučním objevu. Teď se bojí, jak ho veřejnost přijme

Samuel Sternberg se podílel na objevu nástroje na editaci genu (CRISPR)

Geneticky modifikované děti jsou nezodpovědný, hloupý experiment, myslí si Samuel Sternberg. Americký genetik, který se...

Další z rubriky

Apple ukázal nový iPad. Má větší displej než jeho předchůdce

Viceprezident Applu Greg Joswiak představuje nový iPad. Jeho vzhled se od druhé...

Apple představil novou verzi svého základního tabletu iPad, který má nově úhlopříčku 10,2 palce.

Toto jsou počítače pro ty nejnáročnější. Mamutí výkon ale není zadarmo

ProArt StudioBook One

Společnosti Asus a Acer se na veletrhu IFA trumfují i novými přírůstky řad pro náročné profesionální zákazníky....

Nejdéle sloužící internetová kamera přestane vysílat po 25 letech

Nejdéle sloužící webová kamera končí po 25 letech

V kampusu univerzity v americkém San Franciscu začala v roce 1994 přenášet obraz kamera, která slouží s menšími...

Jen další počítačová myš? Logitech se za tři minuty nabije na celý den

Logitech MX Keys a MX Master 3

Řada myší MX Master se na veletrhu IFA v Berlíně rozrostla o druhou generaci. Úplnou novinkou je pak klávesnice MX...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz