Roman Macek

Roman Macek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Tohle nebyl profesionální výkon, zlobil se kouč zlínských volejbalistů

  • 0
Když za stavu 8:10 v první sadě odstoupil kvůli zranění ústřední příbramský nahrávač Nikola Živanovič a vystřídal ho extraligový debutant Jan Hrdý, kdekdo by očekával, že volejbalisty Fatry Zlín to nakopne. Změna v sestavě soupeře na kritickém místě však měla na domácí tým přesně opačný efekt – výsledkem byla zdrcující porážka 0:3.

„Těžko se mi to hodnotí, protože to byl propadák,“ pronesl hlavní trenér Zlína Roman Macek.

Poměr jednotlivých setů 22:25, 15:25 a 22:25 vypadá až na prostřední dějství poměrně vyrovnaně, je to však zdání, které klame.

Zlínští volejbalisté neustále marně doháněli ztrátu, kterou kosmeticky upravili až v závěru první a třetí sady.

„Párkrát jsme už 0:3 prohráli, ale teď tomu chybělo úplně všechno, co se týče kvality hry,“ podotkl Macek. „Zlín nás mile překvapil špatným podáním, očekávali jsme větší boj,“ přiznal kapitán hostů Martin Böhm. Všechno se odvíjelo od neúčinného zlínského servisu: „Katastrofa,“ označil Macek jedním slovem jeho provedení.

Domácí celek se nezmohl ani na jedno eso, soupeři přitom daroval pokaženým podáním 14 bodů. Když k tomu připočteme 9 chyb v útoku, pak Příbram získala bez vlastního přičinění prakticky jednu celou sadu.

„Hráči musí mít úroveň, pod niž se nedá jít. Probudím se o půlnoci a musím to jít uhrát. Tohle nebyl profesionální výkon,“ pokračoval Macek v kritice zlínského představení, které nemělo extraligové parametry. Sobotní porážka završila nepovedenou první polovinu základní části extraligy v podání Fatry. „Tři usmolené výhry z jedenácti zápasů a dva body z pětisetových zápasů jsou málo. Chtěli jsme mít minimálně poloviční úspěšnost, pod kterou nepadáme,“ podotkl Macek.

Loni měl Zlín v půlce soutěže 16 bodů, o 6 více než nyní. Před rokem však v odvetách zkolaboval a po osmi letech vynechal play-off.

Letos má Fatra větší šanci díky zařazení předkola pro týmy na sedmém a desátém místě. Aktuálně je devátá s náskokem šesti bodů na jedenácté Benátky na Jizerou. Sérii pěti porážek se pokusí Zlín zastavit ve čtvrtek v Brně.

„Musí se najít dva tři hráči, kteří budou stabilně podávat. Stabilitu musí držet také klíčoví útočníci,“ označil Macek zdánlivě jednoduchý recept na lepší výkony i výsledky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž