Zlínští volejbalisté se radují v utkání proti Beskydám.

Zlínští volejbalisté se radují v utkání proti Beskydám. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zlínští budou odvracet konec sezony, s Brnem musí získat aspoň bod

  • 0
Pokud nezabodují, sezona pro ně příští týden v Příbrami skončí. Volejbalisty Fatry Zlín čeká v sobotu od tří odpoledne doma ultimátní duel proti Brnu. „Je to zápas sezony,“ přiznává zlínský trenér Přemysl Obdržálek.

Do finiše základní části zbývají závěrečná dvě kola a bitva o předkolo slibuje drama do poslední výměny.

„Abychom měli o co hrát v Příbrami, nesmíme s Brnem padnout 0:3 nebo 1:3,“ poznamenal Obdržálek.

Jakýkoliv jiný výsledek nechává jeho mužstvo ve hře. Zlín přitom od začátku sezony vlál na posledních dvou místech tabulky. Nečekané vítězství 3:1 v Ostravě mu však dalo šanci se ještě zachránit.

„Měli jsme blbou sérii proti těžkým soupeřům. Už před Ostravou jsem ale do hráčů hustil, že máme před sebou tři zápasy proti soupeřům, které bychom měli porazit, pokud chceme být v předkole,“ věřil Obdržálek.

První podmínku volejbalisté Fatry splnili. Pod tlakem se vybičovali. „Hráli jsme dobře, agresivně, šli jsme si za vítězstvím, i když to nebylo jednoduché. Kluci nebyli nervózní, trochu se obávám, aby je to nechytlo teď,“ řekl Obdržálek.

Aby se jeho výběr nemusel v Příbrami ohlížet na výsledky svých konkurentů, potřebuje porazit Brno za plný počet bodů. A to se Zlínu povedlo naposledy v únoru 2014. Posledních sedm derby vyhráli Jihomoravané, na podzim u nich Fatra padla 1:3.

Ale ve stresu jsou také hosté. Třetí nejlepší tým loňské sezony projel devět zápasů v řadě. Že budou bojovat o předkolo, v Brně nepočítali. „Začali se v tom motat, ale pořád mají kvalitu,“ nepřeceňuje Obdržálek dlouhou šňůru brněnských porážek. Moravský rival je nečitelný. Točí nahrávače, univerzály, po posledním kole pustil do Karlovarska univerzála Římala.

„Což nám paradoxně může uškodit, protože se tam mohl vyčistit vzduch,“ míní Obdržálek.

Naopak o zahajovací sestavě svého mužstva má poměrně jasno: „Vítězná se nemění.“

V Ostravě překvapil. Smečaře Motyčku nasadil na post libera. „Bylo to vynucené, protože Kuba má zlomený kloub prostředníčku a nemůže pořádně smečovat,“ vysvětlil Obdržálek.

Šanci v základu tak dostal juniorský reprezentant Lukáš Čeketa, který nedávno přestoupil do Zlína z Brna.

Pikantní bude derby i pro hostujícího nahrávače Truonga, který je zlínským odchovancem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž