Mužstvo Bělgorodu. S číslem 9 německý reprezentant Grozer, číslo 13 nosí...

Mužstvo Bělgorodu. S číslem 9 německý reprezentant Grozer, číslo 13 nosí obrovský ruský blokař Muserskij. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Šmejkal: Bělgorodu vyšel signál číslo 13 - vše na Muserského

  • 0
Bělgorod, podle mnohých odborníků nejlepší současný volejbalový tým světa, málem ztratil v Ostravě první set v tomto ročníku Ligy mistrů. Čeští šampioni sice ve třetím utkání skupiny B prohráli 0:3 (-19, -27, -18), leč ve druhé sadě měli dva setboly.

Ostravský trenér Zdeněk Šmejkal přitom před utkáním řekl, že získat s Bělgorodem set, by se pro jeho mužstvo rovnalo vítězství v Lize mistrů.

"Byli jsme blízko," podotkl trenér Šmejkal. "Trochu jsme měli i smůlu, při jednom z těch setbolů jsme si nezpracovali balon, jak jsme měli. Nicméně oni pak zahráli signál číslo 13 - všechno na Muserského (ruský blokař má na dresu třináctku) - a on tu koncovku odehrál."

Trenér Bělgorodu Boris Kolcins přitom říkal, že blokař Muserskij, nejlepší hráč letošního mistrovství Evropy, hrál tentokrát na padesát procent.
Viděl jsem ho hrát na mistrovství Evropy a hrál úplně stejně. Tak nevím, jak to vypadá, když hraje na sto procent. Ale to jsou takové vějičky, podával úplně stejně, blokoval stejně a když bylo potřeba, tak útočil.

Byl hlavní postavou Bělgorodu?
Byl. A s ním samozřejmě Grozer (německý reprezentační univerzál).

Těší vás, že jste ve druhém setu vyhnali z hřiště ruského reprezentačního smečaře Ilinycha?
To jsem rád, protože to je hráč, který letos dohrával finále mistrovství Evropy a hrál výborně. Potěšilo mě, že jsme aspoň jeho dostali z hřiště. Chtěli jsme i Grozera, ale to je jiný oříšek.

Může být trenér spokojený po zápase, který prohraje 0:3?
Pokud jde o výsledek, tak ne, ale z hlediska toho, jak kluci bojovali a jaký podali výkon, ano. Ukázalo nám to, na co si musíme dávat pozor.

Na co?
Na koncentraci, musíme hrát s větším klidem důležité balony, protože my jsme se zase nechali strhnout vírem koncovky druhého setu. V době, kdy jsme měli být klidnější, tak jsme se hnali rychle uhrát balon, ale to patří k mládí. Musíme hrát trpělivěji. Kluci se to určitě naučí.

Jste v polovině základní skupiny Ligy mistrů. Co vám zápasy přinesly?
Je to hlavně velké poučení pro kluky, jak se hraje volejbal. Kromě zápasu v Maaseiku, kdy jsme úplně odešli, jim to dodalo i dost sebevědomí, vidí, že se dá hrát opravdu s každým.

Do čeho půjdete do odvet ve skupině?
Zkusíme zahrát dobrý zápas doma s Maaseikem a pokusíme se o výhru v Pireu.

Takže dál můžete myslet na třetí místo ve skupině a tím i na pokračování v Poháru CEV?
Vždycky, dokud není poslední balon pryč, tak musíme věřit, že se to povede.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž