Němečtí volejbalisté se radují z postupu do finále mistrovství Evropy. | foto: AP

Němečtí volejbalisté odvraceli mečboly a jsou ve finále ME

  • 5
Byli malinký kousek od prohry, přesto slaví historický úspěch. Němečtí volejbalisté postoupili do finále mistrovství Evropy v Polsku a zajistili si, že poprvé odjedou z kontinentálního šampionátu s medailí. O trofej si v neděli zahrají proti Rusku.

Svěřenci trenéra Andrey Gianiho, na něž Češi nedokázali vedle čtvrtfinále vyzrát ani předtím v základní skupině, prohrávali se Srby už 0:2 na sety. Ve třetí sadě sice snížili, ve čtvrtém setu si ale mistři Evropy z roku 2011 vypracovali dva mečboly. Žádný ale neproměnili a Němci v závěru po skvělém výkonu slavili postup.

Medaili z Krakova přidají do sbírky k bronzu z posledního mistrovství světa v roce 2014. „Byl to neuvěřitelný zápas. Druhý set byl příšerný, ale pak jsme se vrátili. Srbové hráli na špičkové úrovni, jenže my dokázali znovu najít svůj rytmus, důvěru v sebe sama a na konci zaslouženě vyhráli,“ řekl kouč Giani, hvězda světového volejbalu z 90. let, jenž vede Němce od letoška.

Rusové s velkou převahou zdolali 3:0 Belgii, další překvapení šampionátu. Mohou tak navázat na titul z roku 2013 a vynahradit si zklamání z minulého Eura, kde vypadli ve čtvrtfinále. Nedělní zápas o zlato začne ve 20:30.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Polsku

Semifinále v Krakově:
Německo - Srbsko 3:2 (-24, -15, 18, 25, 13)
Rusko - Belgie 3:0 (14, 17, 17)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž