Volejbalisté měli na ME předvést víc, na postup to ale nebylo, míní ligoví trenéři

  7:15
Tři trenéři z předních extraligových klubů se při hodnocení národního celku shodují. Na postup to proti favoritům nebylo, soudí Jaroslav Tomáš z Ostravy, Petr Brom z Českých Budějovic i Michal Nekola z Liberce. IDNES.cz vám přináší jejich další postřehy.

český trojblok | foto: cev.lu

A ještě nejméně v jedné věci se Brom, Tomáš i Nekola shodli. Volejbalový národní tým si žádá omlazení. "Vyberme lidi, kteří pro nároďák budou dýchat a nechají na hřišti duši," volá Petr Brom.

"V Turecku to naši chvíli zkusili, pak ale přišla rezignace. A to já nesnáším. Někteří hráči už nemají v reprezentaci co pohledávat," nepřímo s ním souhlasí Jaroslav Tomáš. 

Petr Brom - české budějovice

Petr Brom, Č. Budějovice"Já si myslím, že to šlo o kapánek posunout jinam, ale celkově je to pravdivý obraz české reprezentace. Otázka přihrávky a přihrávajících smečařů nás už trápí dlouhou dobou, ale je to jen jedna z věcí. Dlouhodobě se potýkáme s nevyrovnaností výkonů.

Je důležité nesklopit hlavy, bojovat. Viděl jsem, že kluci chtějí. Byla tam tendence jít do toho znova. Byly tam ale také chvíle, kdy to nešlo. A s tím jsme se nepoprali."

O českých hráčích

"Ono je to strašně ošemetné. Jak se univerzálové (Konečný, Štokr) rychle střídají, tak si tihle kluci přestanou věřit. Když nebude jejich pozice jistá, tak každý předvede jenom půlku. Pak jsme se v útoku neměli o koho opřít. My nemáme bijce, kteří nebudou mít problém s trojblokem.

Konečný kvalifikaci odehrál dobře, ale to bylo Finsko, Portugalsko. Teď jsme narazili na jinou třídu. I já si myslím, že byly určité fáze, kdy Martinovi Léblovi pomohlo, kdyby došlo ke střídání."

O trenéru Svobodovi

"Ze zásady nehodnotím kolegy trenéry. Každý na to má jiný pohled. Honza byl s týmem."

O soupeřích

"Jak jsem to viděl, jednoznačně nejslabší byli Italové. Na ten tým jsme výkonnostně i složením měli. Tam jsme měli bodovat."

O české budoucnosti

"Měli bychom si uvědomit, že postup na Evropu neznamená, že jsme ve špičce. Dostat se na vrcholnou akci už je svým způsobem úspěch. Musíme zvážit výkonnost a perspektivu určitých lidí. Vsaďme na jiný projev reprezentačního týmu.

Měli bychom se zbavit tlaku, že pokud prohrajeme s Portugalskem je to průšvih. I oni jsou dobří. Oprosťme se od toho, že patříme ke špičce, to je pryč. Vyberme lidi, kteří pro nároďák budou dýchat a nechají za něj na hřišti duši.

šampionát očima trenéra Svobody 

Když se koukám do mládežnických týmů, tak je obrovských talentů pramálo. Bude se to ještě muset zvážit. Jakub Veselý už do týmu přišel, vyzkoušejme znova Michala Hrazdíru. Honzu Štokra absolutně nezatracovat. Tomáš Hýský, Štěpán Frynta skýtají perspektivu, co se týče parametrů, samozřejmě ale ne výkonností."

Jaroslav tomáš - Ostrava

Ostravský trenér Jaroslav Tomáš a libero Aleš Správka"Mě se to vystoupení některých hráčů nelíbilo. Že jsme ve velmi těžké skupině, bylo jasné. I kdyby se vyhrálo víc setů, na postup by to nebylo. Soupeři samozřejmě byli kvalitnější.

Ale myslím si, že by měl přijít nový trenér a nově to složit - především z hráčů, kteří chtějí hrát za národní mančaft."

O hráčích

"Nezadařilo se oběma univerzálům, velmi slabá je obrana na síti. Když připočteme naše smečaře, úderná síla je slabá. Někteří hráči už tam dávno nemají co dělat. Ať jsou třeba ze špičkových evropských družstev, kde nehrají, a jdou výkonnostně dolů. Nebudu ale jmenovat.

Naši přijeli bojovat, poprat se o co nejlepší výsledek. Ale vždycky to zkusili a pak byl výkon, jaký byl. Rezignace tam vždycky byla a to já nesnáším, s tím se nemůžu ztotožnit.

Myslím si, že by měl přijít nový trenér a nově to složit. A především z hráčů, kteří chtějí hrát za národní mančaft. Nikomu neupírám právo hrát na ME, ale už jsou tam hráči, kteří kolektivu neprospívají. Kdyby na Evropu odcestoval stejný tým, který hrál kvalifikaci v Liberci, byl by tam větší řád, to v každém případě. Z toho by možná pramenil větší klid pro výkon."

O trenéru Svobodovi

"Já myslím, že tam bylo dost bezvládí. Měla by přijít trenérská osobnost a udělat tam pořádek. To říkám na rovinu."

O soupeřích

"Mně hodně překvapili Bulhaři. Po každém balónu šli k sobě. Ale ne jen tak, jako naši. Šli k sobě od srdce, prožívají to. Je tam obrovská kvalita, podle mě mají na mistra Evropy. Překvapili mě Italové, všichni říkali, že na ně máme. Vůbec mě nezklamali, naopak. Ale špička je absolutně vyrovnaná."

O české budoucnosti

"Družstvo by se mělo připravovat a měli by tam být hráči na MS 2010 a na ME 2011. Je to složité. Mladí hráči, kteří by nahradili tyhle zkušené evropské hráče, tu nejsou. Něco se s ním musí udělat. Výsledek ale dělá kolektiv. Opravdu se musí postavit jiný duch českého volejbalu. Bude to složité, ale za pokus to stojí."

Michal Nekola - Liberec

Michal Nekola"Výkon to nebyl úplně špatný, ale mančaft měl na víc. Z vyrovnaných koncovek se vyhrála jenom jedna. Takže tam rezervy byly. Přišly výpadky, které silný soupeř trestá. Například balony zadarmo, zkažené servisy ve špatný moment. Byly to drobnosti, které ale dělají rozdíly mezi špičkou a zbytkem."

O českých hráčích

"Univerzálové se protočili oba dva a oba dopadli stejně. Bohužel se nepotkali s ideální formou. Čekalo se od nich víc. Oba dostali dostatečnou důvěru, jenže jí nevyužili. Nepopasovali se s tím, ale lepší nemáme.

Že by mě zklamal Martin Lébl, to se říct nedá, ale byli jsme zvyklí, že předváděl lepší výkony, než předvádí teď. Nevím, jak je na tom třeba zdravotně, jakou měl formu. Ale je to blokař, který by měl hrát na vysoké úrovni. Možná je proti němu veřejnost zaujatá až příliš. Ale čekalo se od něj víc."

O abdikaci trenéra Haníka a o trenéru Svobodovi

"Všeobecně se ví, že to mezi hráči a vedením družstva nefungovalo. Nevím, jestli to bylo úplně fér odstoupit takhle krátce před šampionátem. Určitě to bylo překvapující. Honza Svoboda pracoval v mančaftu nějakou dobu, takže Haníkovo odstoupení na tým větší vliv nemělo. Projev českého týmu by se až tak nezměnil. Myslím, že se s tou rolí Honza popasoval dobře."

O soupeřích

"Se Srbskem jsme odehráli dva kvalitní sety. S Italama velké zklamání. Každý počítal, že s nimi budeme hrát nejvyrovnanější utkání a vypadalo to přesně naopak. Snad tam byla až přílišná důvěra, že bychom je mohli porazit, protože Italové nejsou v optimální fazoně, takže byla šance s nimi něco uhrát. Bulhaři potvrdili svoji kvalitu, ti jsou podstatně výš než my. Na ně nemáme ani náhodou."

O české budoucnosti

"Já si myslím, že by se měli objevovat mladí kluci. Pak se uvidí. Každopádně pro nás bude ME v roce 2011 svátek. Věřím, že domácího prostředí využijeme a postoupíme mezi osm. Špička je někde jinde, šest, osm týmů je před námi. My máme reálnou šanci na osmé, desáté místo.

Možná už teď měla být pestřejší věková skladba. Z mladých mě napadají smečaři Tomáš Hýský, Kamil Baránek, Michal Hrazdíra nebo blokař Vladimír Sobotka."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Druhý tenista světa Alcaraz neuspěl v Miami ve čtvrtfinále s Dimitrovem

29. března 2024  9:03

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na Masters v Miami čtvrtfinále s Bulharem Grigorem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28,  aktualizováno  9:01

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...