Trenér volejbalistů Karlovarska Jiří Novák udílí pokyny.

Trenér volejbalistů Karlovarska Jiří Novák udílí pokyny. | foto: VK Karlovarsko

Začali jsme dobře, pak jsme udělali pár chyb, litoval kouč Karlovarska

  • 0
Na cestě do finále Českého poháru vyřadili volejbalisté Karlovarska obhájce trofeje a úřadujícího mistra. I v boji o titul jim patřil první set, Kladno je pak ale přetlačilo v útoku.

„Za tři dny jsme odvedli dobré výkony,“ pochválil kouč Jiří Novák svůj tým za to, jak si dokáže poradit s natřískaným kalendářem. Už ve čtvrtek hostí Karlovarsko v evropském Poháru CEV francouzské Tours.

Český pohár vyfoukli kladenští volejbalisté Karlovarsku doslova pod rukama. Tým Jiřího Nováka vyhrál ve finále sice první set, pak ale začali na palubovce brněnské haly mít víc ze hry kladenští hráči. Kouč Jiří Novák marně míchal sestavou, Kladno ukázalo, proč vede extraligu, a když se ke kvalitní hře přidaly emoce, Karlovarsko kupilo chybu na chybu a nakonec padlo 1:3.

„Začali jsme dobře. Na začátku druhého setu jsme ale udělali pár chyb a Kladno nedostali do koncovky. Jak nejdou nohy, tak se ztrácí hlava. S finálovou prohrou nemohu být spokojený, ale za tři dny jsme odvedli dobré výkony,“ zhodnotil turnaj trenér Karlovarska.

Kladno proti jeho týmu znovu prokázalo výbornou formu i obrovskou chuť, s níž letos kraluje na domácí scéně. „Nemáme zkušenosti s takovými zápasy. Byli jsme horší ze začátku proto, že jsme se báli,“ vysvětloval opatrnější rozjezd svého týmu kladenský kouč Milan Fortuník. Středočeši se z počátku trápili především s přihrávkou, Karlovarsko oproti tomu skvěle bránilo. „Jsme zaražení jak prdy, uvolněte se,“ nabádal Fortuník své hráče během oddechového času.

Rozradovaný Zajíček

Kladno sice začalo křečovitě a ztratilo první set 20:25, od druhé sady se ale uklidnilo a rozjelo. Začalo Karlovarsko přehrávat hlavně v útoku a šňůrou několika bodů jej začalo dostávat do úzkých. Karlovarsko pak dlouho působilo zakřiknutě. „Věděli jsme, že když ubráníme někoho z trojice útočníků Zmrhal, Kriško a Hudeček, tak můžeme uspět. Což se nám podařilo,“ pochvaloval si pak výhru trenér vítězů.

Radostí zářila i kladenská opora Adam Zajíček, který vyhrál před rokem Český pohár i extraligu s Libercem a teď slavil první úspěch s Kladnem. „Určitě se dají obě prvenství srovnat, dávám je na stejnou úroveň. Hráli jsme trpělivě, i když začátek byl hodně nervózní. Nevěděli jsme, co od toho čekat. Chtěli jsme až moc. Byli jsme ve stresu, až od druhého setu jsme se křeče oprostili. Karlovarsko začalo taky dělat chyby a zápas se otočil,“ zhodnotil duel Zajíček.

Fortuníkův výběr ovládl první vrchol sezony, když na trůnu pro nejlepší pohárový tým sezony vystřídal Duklu Liberec a skvěle má rozehranou také extraligu. Je jisté, že Kladno půjde do play-off z prvního místa. Podle kladenského kouče ale pořád platí, že Kladno hraje jen na základní šestku. „Nemáme širokou lavičku, takže se každý problém projeví,“ uvědomuje si Fortuník.

Pohárové finále svedlo proti sobě dvě nejvýše postavená mužstva extraligy. Dosavadní letošní bilance mezi Karlovarskem a Kladnem byla vyrovnaná 1:1, oba týmy ve vzájemných duelech uhájily domácí prostředí.

Cesta do finále

V brněnské hale Kounicova si volejbalisté Karlovarska prodloužili program na maximální možný počet tří dnů. Stejně jako loni totiž pohár vyvrcholil systémem „final eight“, tedy setkáním osmi nejlepších mužstev. „Já nejsem kompetentní k tomu vyjadřovat se k systému soutěže, ale nevím, proč se tady nehraje final four jako v ostatních zemích,“ nechal se slyšet kapitán mužstva Ondřej Hudeček, který zažil atmosféru pohárového finále celkem pětkrát při svém působení ve Francii.

Po čtvrtfinálové výhře nad Benátkami nad Jizerou si tým Karlovarska vyšlápl mistrovskou Duklu Liberec. „Vycházel nám servis a následná obrana, ale nebyl to snadný zápas,“ poznamenal k utkání trenér Novák. Dukla kvůli porážce přišla o možnost obhajoby zlatého double, vítězství v národním poháru i v extralize. „V prvních dvou setech se nám hodně dařilo na útoku, skládali jsme balony, i když nebylo úplně dokonale přihráno,“ popsal duel kapitán Hudeček. „Pak jsme se nechali trochu zatlačit, ale čtvrtý set, ten jsme už zase uhráli hlavně bojovností.“

A teď Pohár CEV

Do finále domácího poháru se Karlovarsko ve své tříleté historii probojovalo vůbec poprvé, na premiérový triumf si ale bude muset ještě chvilku počkat. Jako předtím Kladno, které získalo svou první trofej v poháru až při své čtvrté finálové účasti.

Pohárová utkání pro Karlovarsko ovšem nekončí, už ve čtvrtek hostí v prvním čtvrtfinále evropského Poháru CEV favorita z Tours. „Na hráčích je určitá únava trochu znát, v úterý si dáme volno a ve čtvrtek už přivítáme v Karlových Varech francouzské Tours. Pohár bereme i jako velmi dobrou přípravu na další utkání, ať v play-off nebo právě v Poháru CEV,“ uvedl pro server volejbalové federace kouč Jiří Novák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž