Volejbalista Novotný získal úspěchy i skvělé angažmá. Přestože je zraněný

  16:05
Polský volejbalový šampion Belchatów je klubem s kasou takřka bezednou. Na koho si ukáže, toho může mít. Tak proč Skra v českém univerzálovi Jakubu Novotném koupila zraněného hráče? Protože je v Polsku nejlepší. Nebo alespoň nejužitečnější.

Jakub Novotný (vpravo) přebírá trofej pro nejužitečnějšího hráče polské ligy | foto: Archiv J. Novotného

Cenu MVP za minulou sezonu polské volejbalové ligy si Jakub Novotný odnesl i přesto, že ji nedokončil. Problémy se stehenním vazem mu už nedovolil pokračovat.

"Trpěl jsem zvápněním vazu nad čéškou. V půlce června mi to museli odoperovat. A od té doby rehabilituju," popisuje Novotný své poslední měsíce.

jakub novotný

Datum a místo narození:  20. duben 1979 v Sokolově.

Výška a váha: 196 cm/86 kg

Klubová kariéra: Baník Sokolov, Setuza Ústí nad Labem, Nice Volleyball (Fr.), Poitevin Poitiers (Fr.), Schio Sport (It.), Panathinaikos Ateny (Řec.), RPA Perugia (It.), VK Opava, Sparkling Volley Milano (It.), ZAKSA Kędzierzyn-Koźle (Pol.) PGE Skra Belchatów (Pol.)

Předchozí výkony v dresu ZAKSY Kedzierzyn-Kožle ho ale pasovaly na hvězdu soutěže. "Odehrál jsem jednu ze svých nejlepších sezon. V téhle lize se člověk musí napracovat, aby byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Normálně nejsem sběratelem individuálních cen, ale za tuhle jsem rád," cení si Novotný.

Od této sezony čeká českého univerzála nová výzva: uspět v nabitém kádru polského šampiona z Belchatówa. "Když jsem tu nabídku dostal, tak jsem se moc nerozhodoval. Přestože je mým rivalem další vynikající hráč," tvrdí Novotný, kterého česká boj o místo na palubovce s Mariuszem Wlazłym.

V tak kvalitním týmu Novotný snad ještě nenastupoval, přestože má za sebou angažmá v Itálii, Francii i Řecku. "Domácí cíle Belchatówa jsou asi všem jasné," nemusí Novotný říkat mnoho k ambici klubu, který bral pět posledních titulů polského mistra. "Naopak kdyby došlo k nějakému překvapení, bylo by to posuzováno dost negativně. Tlak na klub je obrovský," dodává.

A Liga mistrů? "Sponzor letos investoval hodně, rozšířil kádr, přišel i Michal Winiarski. Samozřejmě chtějí Ligu mistrů vyhrát. Ale tam je osm dobrých týmů a vedení proto dalo za první cíl postup ze skupiny. A pak se uvidí," popisuje Novotný.

novotný a reprezentace

Vinou zranění přišel Jakub Novotný o evropský šampionát, o reprezentační ambice však nepřišel. "Ve třiceti se určitě necítím starý. Zápasů národního týmu se chci zúčastnit," říká. Přesto dodává jedno velké a důležité ALE: "Rád bych se zúčastnil akcí národního týmu tak, aby to mělo smysl. To znamená, aby v národním týmu byli lidi, kteří tam chtějí být a kteří jsou ochotni pro to něco obětovat. Jinak to nejde, pokud chce mít národní tým úspěch."

Prvním ukazatel polských nadějí přijde už zanedlouho. Třetího listopadu startuje v katarském Dauhá mistrovství světa volejbalových klubů. A Skra Belchatów bude u toho.

"Samozřejmě každý to bude chtít vyhrát, protože tam je ve hře velký finanční obnos, který se klubům líbí," říká český reprezentant.

K turnaji v Dauhá ale vzhlíží Novotný i s velkými osobními nadějemi. Měl by se po půlroce vrátit na hřiště. "Už se na to hrozně těším," líčí své pocity. "Teď už trénuju naplno."

Polsko, to je dnes země volejbalu zaslíbená. Země mistrů Evropy a s klubem, který právem myslí na evropský klubový primát. Vžyť Belchatów obsadil v roce 2008 v Lize mistrů třetí příčku.

"Je to takový kruh: nároďák je silný, protože je silná liga. Liga je silná, protože jsou v ní peníze. Peníze v ní jsou proto, že na ni chodí lidi. A lidi chodí, protože se je na co dívat. Kluby mohou nakupovat skvělé hráče, investují i do mládeže a mají širokou základnu. A samozřejmě televize. V každém kole se vysílají čtyři zápasy z pěti. to také přitáhne lidi," hodnotí Novotný.

Doporučit recept českému volejbalu, to si Jakub Novotný netroufá. První krok, jak ho posunout na vyšší úroveň, ale nachází: "Myslím si, že by se mělo začít dohodou všech zúčastněných stran. Je to možná naivní klišé, ale myslím, že by všichni měli táhnout za jeden provaz."

Je to blbost, říká novotný na změnu pravidel

Mistrovství světa klubů v katarském Dauhá je vrcholná volejbalová akce. Ale také příležitost, jak vyzkoušet změnu pravidel. "Na každou ztrátu se útočí zezadu, pokud se jedná o útok na tři dotyky. Přední smečaři si musejí odstoupit a hrát z odskoku. Anebo se může nahrávat rovnou z přihrávky na kůl a pak smečovat zepředu. To je ale nemožné, protože silné mančafty to budou prát do servisu," popisuje Novotný.

A přidává několik peprných slov. "Taková hrozná blbost, co vymysleli," ulevuje si. "My jsme to párkrát zkoušeli a zatím je to pěknej zmatek. Za silných klubů vyhraje ten. který se na nový systém nejlíp aklimatizuje," soudí český reprezentant.

Zda bude mít tato novinka krátké trvání, anebo se ujme v ostatních volejbalových soutěžích, o tom se teprve bude rozhodovat.

O vavřín nejlepšího klubu světa si to 3. až 8. listopadu rozdá osm klubů ze čtyř kontinentů. K favoritům bude kromě polského Belchatówa patřit ruský Zenit Kazaň a hlavně italské Trentino Volley coby úřadující vítěz Ligy mistrů. Jižní Ameriku reprezentuje brazilský Cimed.

Egyptský Zamalek, portorický Corozal, íránský Payakan i domácí Al-Arabi pak zaujímají pozice outsiderů.

Mistrovství světa volejbalových klubů se do kalendáře vrací po dlouhých sedmnácti letech, Mezi 1989 až 1992 se uskutečnily hned čtyři ročníky, přičemž z vítězství se vždy těšil klub z Apeninského poloostrova.


Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  11:33

Přímý přenos Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

Jako malé děti. Hvězdy Chelsea se hádaly o penaltu a trenér zuřil: Ostuda!

16. dubna 2024  11:11

Místo aby si užíval klidný průběh zápasu a skvělý výkon Chelsea, která v tu chvíli vedla nad...

Pardubický kapitán Sedlák: Bude to skvělý hokej. I Třinec ještě najde síly

16. dubna 2024  10:58

Když královéhradecký Mountfield pardubické hokejové Dynamo přetlačil ve třetím čtvrtfinále 2:1 po...

Týrání jako součást tréninků. Jen litr kefíru na tři dny, vzpomíná gymnastka

16. dubna 2024  10:58

Každodenně poslouchala narážky na svou postavu, hladověla, čelila psychickému nátlaku a i přes...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...