Filip Kramar z Ústí se pokouší zakončit přes blok Liberce.

Filip Kramar z Ústí se pokouší zakončit přes blok Liberce. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Kramar hrál v Ulánbátaru, teď ho čekají s Libercem volejbalové poháry

  • 0
V české extralize dosud bojoval ve svých klubech o záchranu nebo maximálně o postup do play-off, vyzkoušel si i angažmá v exotickém Mongolsku, teď ho čeká úplně jiný volejbalový svět. Zkušený 32letý univerzál Filip Kramar posílil libereckou Duklu, které bude pomáhat v obhajobě mistrovského titulu i triumfu v Českém poháru a navíc okusí prestižní Ligu mistrů.

„O atmosféře Ligy mistrů se mi předtím ani zdát nemohlo. Snad v listopadu projdeme z kvalifikace do základní skupiny,“ přeje si 196 cm vysoký ranař Filip Kramar. „Moc se na to všechno těším, kluky z Dukly znám, vím, že parta je dobrá a chci jim pomoct k třetímu titulu v řadě.“

Kramar pochází z Havířova, kde začal hrát extraligu, pak odešel do Ústí nad Labem a poslední tři sezony působil v Odoleně Vodě. „V Odolce jsme byli předběžně domluvení, že tam budu pokračovat, ale jsou dva měsíce po sezoně a nic se tam neřeší, nezvedají se telefony. Tak mi najednou zavolali z Liberce, jestli bych neměl zájem a bylo to rychlé. O víkendu jsme se sešli s ředitelem klubu Šimoníčkem, projednali podmínky a bez problémů podepsali smlouvu na rok,“ potěšila Kramara blesková dohoda s mistrovským klubem.

Před dvěma lety zavál Kramara osud do volejbalově absolutně neprobádané destinace – Mongolsko, Ulánbátar. V klubu z hlavního města pro Čechy exotického asijského státu strávil měsíc a odehrál patnáct zápasů v tamním play-off.

„Naskytla se tehdy nečekaně taková šance a hodně mě lákalo se jet podívat do země, o které se toho tady moc neví,“ vysvětlil Filip Kramar. „Musím říct, že v klubu všechno proběhlo tak, jak jsme se domluvili a poznal jsem tam super lidi i super krajinu,“ popsal Kramar.

Jediné, co čerstvou libereckou posilu v Mongolsku rozčilovalo, bylo počasí. „Každý den to tam bylo jinak. Jednou minus pět, vzápětí plus dvacet, prostě šílené výkyvy, ale celkově to byla pro mě výborná zkušenost.“

Další novou zkušenost zažije Kramar v kádru Dukly. V předchozích štacích totiž většinou býval na postu univerzála jasnou jedničkou a ležela na něm po celou sezonu velká tíha odpovědnosti. Pod Ještědem však bude mít obrovskou konkurenci v Polákovi Adrianu Patuchovi, který byl jedním z libereckých tahounů v cestě za dvěma tituly v minulých dvou sezonách.

„Abych řekl pravdu, zatím moc nevím, co od toho čekat. Adrian je skvělý univerzál, to je jasné. Liberecký trenér Nekola mi naznačil, že nám dá ze začátku prostor oběma a pak v závěru sezony bude prostě hrát ten lepší. Kvalitní konkurence je ale určitě prospěšná,“ ví Kramar.

Soupeři libereckých volejbalistů se mají v příští sezoně každopádně na co těšit, protože z nového dua univerzálů jde strach. Pravák Patucha si v uplynulém ročníku vystřílel v pořadí nejvíce bodujících hráčů extraligy 5. příčku za 443 bodů, levák Kramar jich oslavil pouze o jeden méně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž