Liberecký blok obstarávají (zleva) Jan Hadrava, Adam Zajíček a Tomáš Hýský.

Liberecký blok obstarávají (zleva) Jan Hadrava, Adam Zajíček a Tomáš Hýský. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

V Poháru CEV má útočit hlavně Liberec, hrají ho i v Brně a Olomouci

  • 0
Hned čtyři české volejbalové týmy vstoupí v tomto týdnu do Pohárů CEV, jedná se o dva týmy mužské a dva ženské. Největší naděje na postup do dalšího kola druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěže se dávají mužům Dukly Liberec.

Soupeřem Severočechů, kteří v minulé sezoně vybojovali bronz v nižším Vyzývacím poháru, bude ve čtvrtek v Estonsku druhý nejlepší tým země Selver Tallinn.

Ostatní české kluby budou hrát už ve středu a na domácí půdě se představí pouze volejbalistky UP Olomouc, které po nevydařeném vstupu do extraligy budou hostit rakouský celek Askö Linec. Muži Brna se představí ve švýcarském Amriswilu a ženy KP Brno v Baku proti Lokomotivu.

Liberečtí očekávají vyrovnaný zápas, přestože v předchozí pohárové sezoně došli v Challenge Cupu mnohem dál než jejich estonský soupeř. "Tallinn skončil už ve druhém kole, ale rozhodně jej nemůžeme podcenit, protože jej vyřadila Piacenza, která soutěž vyhrála. My jsme s Piacenzou rovněž prohráli, ale narazili jsme na ni až v semifinále," uvedl trenér Liberce Michal Nekola.

Brňané zasáhnou do evropského poháru potřetí za posledních šest let, ve Vyzývacím poháru se dvakrát nedostali přes první kolo. Do Švýcarska vyrazili nepříliš dobře naladěni po pondělní nečekané domácí extraligové prohře od Ústí nad Labem. "Musíme se hlavně rychle otřepat z nevydařeného vstupu do extraligy. Náš výkon poznamenala nervozita. Proti Amriswilu by to mohlo být lepší, nemáme co ztratit," řekl kouč Miroslav Malán.

Volejbalistky KP Brno znají cestu do Baku z předminulé sezony, kdy po domácím vítězství 3:2 prohrály s Lokomotivem v odvetě čtvrtfinále Vyzývacího poháru zlatý set po boji 18:20. Z tehdejšího kádru jsou v týmu Michalíková, Onderková, Širůčková a Toufarová.

Volejbalistky Olomouce před rokem vypadly v prvním kole Poháru CEV s belgickým Charleroi, když nezvládly zlatý set. Následně ve Vyzývacím poháru podlehly dvakrát tureckému týmu Ilbank Ankara.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž