Marek Mikula

Marek Mikula | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Mikula přišel posílit údernou sílu volejbalistů Ostravy

  • 3
Francie, Řecko, Turecko, Slovensko. Tam všude smečař Marek Mikula hrál po tom, co na jaře 2011 odešel z Ostravy. Teď je zpátky. Po téměř pěti letech přišel zvýšit údernou sílu ostravských volejbalistů.

Marek Mikula dorazil do Ostravy v neděli. S novým týmem stihl jeden trénink a šel rovnou do pondělní předehrávky 15. kola extraligy. Ostravští v ní hostili Brno a prohráli hladce 0:3.

„Začnu zostra,“ prohlásil osmadvacetiletý Mikula, který má v Ostravě smlouvu do konce sezony. A opravdu. S číslem 1 byl hned v základu.

Zástupcům klubu se sám ozval, zda by ho brali. Přitom odmítl nabídky slovenských klubů a ze Svidníku, kde rok a půl působil, chtěl odejít.

Proč jste už nechtěl ve Svidníku pokračovat?
Nechci rozmazávat, co se v klubu stalo. Je to podobný scénář, jaký se odehrává v Ostravě. Akorát že tady je to mezi členy vedení a tam mezi majitelem a sponzorem klubu.

Neměl jste s odchodem problémy?
Patřím pod sponzora, jsem volný hráč, ve Svidníku jsem ani neměl smlouvu. Po těch problémech, co tam nastaly, jsem potřeboval nějakou změnu, nějaký impulz.

Jenže také v Ostravě jsou spory
Nějaké informace o tom mám. O problému vím, ale jsem tu krátce na to, abych to komentoval. A hlavně nemám chuť se do toho zamotávat. Každý má nějaký kus pravdy. Přišel jsem hrát volejbal. Snažím se od všeho ostatního oprostit a zbytečně se tím nezatěžovat. Stejně to nevyřeším.

Takže proč jste se rozhodl pro Ostravu?
Zažil jsem tu nejkrásnější volejbalové roky v kariéře. V zahraničí chybí takový ten kolektivní duch, který v Ostravě panuje. Cítil jsem se tu velmi dobře. V cizině to je tak, že skončí trénink a každý si jde svou cestou. Tady to bylo vždy o partě.

Ač jste smečař, přicházíte na post univerzála, jelikož Matěj Šmídl je po zranění a Jakub Balon má potíže s ramenem. Zvládnete to?
Když jsem do Ostravy přišel poprvé, univerzál Radek Motys měl problémy s ramenem, takže první sezonu jsem odehrál na jeho místě. Druhou jsem už byl na smeči. I v zahraničí jsem mezi oběma posty pendloval. Také v poslední době jsem sem tam univerzála hrál. Určitě to ale bude chtít čas.

Ostravského trenéra Marka Tomáše znáte?
Potkali jsme se jako soupeři, ale v Ostravě jsme kdysi spolu trénovali.

A nové spoluhráče?
Když jsem odcházel, tak kluci hráli za juniory. Všechny znám, až na Američana Berzinse. A pokud jde o nahrávače, tak Petr Zapletal je zkušený, v tom problém nebude. Navíc jsem komunikativní.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž